Arhiva članaka HRsvijet.net

Optuženi čelnici Herceg-Bosne i HVO-a imali su stvarnu vlast i punu kontrolu tijekom rata u BiH početkom 90-ih te su stoga bili i odgovorni za zločine, ustvrdio je u utorak, drugog dana iznošenja završnih riječi tužitelj Kenneth Scott na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bh Hrvata pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Oni su donosili odluke i izdavali zapovijedi", kazao je Scott, ističući da su dokazi pokazali da je vlada Herceg Bosne kojoj je na čelu bio Jadranko Prlić imala "sve izvršne i zakonodavne ovlasti".

"Prlić je bio u središtu te vlasti" i on je zajedno s predsjednikom HZ Herceg-Bosne Matom Bobanom donosio sve odluke, kazao je Scott.

Osvrnuvši se na tezu obrane da Prlić nije imao niti ovlasti niti odgovornost koju mu tužiteljstvo pripisuje, tužitelj je poručio da "dokazi tome jasno proturječe" i da je jasno da je bio jedan od glavnih protagonista i osoba koja je imala moć u svojim rukama.

Stvarnu moć i ovlasti bivšeg ministra obrane Brune Stojića, pak, kazao je Scott, pokazuju dokazi, izvodeći primjer kada je s predstavnicima Srba razgovarao o podjeli teritorija u BiH. Stojić pokušava prebaciti svoju odgovornost na Bobana, no stav je tužitelja da je Boban na Stojića delegirao svoje ovlasti, kazao je tužitelj.

Odgovarajući na teze obrane da su stvarnu vlast u Herceg Bosni imali općinski stožeri HVO-a, a ne središnja vlast, Scott je poručio da "to nije istina". Dokazi su jasno pokazali da je vrh Herceg Bosne i HVO-a imao punu vlast, dodao je.

Zločini počinjeni u Herceg Bosni bili su sustavni na velikom području i trajali su toliko dugo da je jasno da se nije radilo o djelima pojedinaca koji su bili izvan kontrole, kaže Scott.

"To su bila djela ustrojene vlasti", rekao je Scott, nabrajajući kao primjere sustavnu blokadu prolazaka konvoja, sustavno granatiranje civilnih dijelova istočnog Mostara, organiziranje logora u kojima su muslimani držani u nehumanim uvjetima, njihovo odvođenje na prisilni rad na prve crte bojišnice s koje se neki nisu vratili.

Ni u doba nacizma nije bilo pisanih naloga

Scott je poručio da odsustvo pisanih tragova o nalozima za ubijanje i progon muslimana na području koje su vlasti Herceg-Bosne htjele staviti pod svoju kontrolu ne može biti dokaz jer povijest pokazuje da, primjerice, "u doba nacizma ili aparthejda u JAR-u takvih naloga također nije bilo."

Scott je poručio kako iskaze 70 svjedoka obrane treba promatrati i kroz činjenicu da su njih 61 bili Hrvati i da je polovica tog broja pripadala strukturama Herceg-Bosne. Od 70 svjedoka samo su dva bili muslimani, dodao je Scott.

Zločin protiv čovječnosti

Bivši čelnici HR Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

 

Vezani članci:

Haški tužitelj Scott parafrazirao Mesića: Tuđman pokušavao stvoriti veliku Hrvatsku u granicama banovine

Za Prlića i suradnike haško tužiteljstvo traži 240 godina zatvora?!