Arhiva članaka HRsvijet.net

Stjepan Mesić se grozničavo trudi nebi li onemogućio najavljenu istragu komunističkih zločina počinjenih u vrijeme i nakon drugog svjetskog rata.

Nakon najave ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da će se intenzivirati istrage komunističkih zločina te nakon što je na zagrebačkoj Kustošiji započela ekshumacija ostataka žrtava iz Drugoga svjetskog rata, u javnosti se opet intenzivirala priča o zločinima iz tog razdoblja. Svoj obol razgovorima dao je u 'Dnevniku 3' HTV-a i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Kako prenosi HRT, zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu je do 2001. zbog ratnih zločina koje su u Drugom svjetskom ratu počinili partizani podneseno devet kaznenih prijava, većinom protiv nepoznatih počinitelja.

O komunističkim zločinima progovorio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić, inače počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, pravnog sljednika nekadašnjeg SUBNOR-a. Ako se pita njega, aktualizacija komunističkih zločina događa se prije svega u sklopu političke kampanje i uoči parlamentarnih izbora.

Poručio je da se ne slaže s terminom 'komunistički zločini' jer je po njemu u partizanskom pokretu sudjelovalo najmanje komunista. Krivnju, uvjeren je Mesić, treba svakako individualizirati a ne je tražiti u vodstvu KPJ.

>>Goran Jurišić: Milka Planinc će ostati upamćena po zločinu na Kočevskom rogu!

>>UZ JEDNU SLIKU DRUGARICE MILKE: Važan živući svjedok Slavko Družijanić

>>OSVRT ILIJE ZOVKA: Zločini partizana i komunista

'Tko to zna tko je u tim jamama? Treba istražiti i krivnju individualizirati, ne optužiti NOB i proglasiti ga komunizmom i zločinom', rekao je Mesić.

Na pitanje voditeljice je li se na Bleiburgu dogodio zločin, Mesić je kazao: 'Na Bleiburgu nije bilo zločina. Tamo je bila jedna pobuna, poginulo je nešto malo ljudi. Nakon Bleiburga, na križnom putu je vjerojatno bilo zločina, ali ove brojke se napuhavaju i od toga nema ništa' kazao je Mesić.