Arhiva članaka HRsvijet.net

Masovne grobnice žrtava komunističkih zločina otvaraju se iz dana u dan. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u razgovoru za Večernji list od ponedjeljka iznio je šokantne podatke da je policija dosad evidentirala više od 700 grobnica u kojima su zakopane žrtve partizansko-komunističkih zločina počinjenih tijekom i neposredno poslije Drugoga svjetskog rata te da je u njima zakopano oko 90.000 žrtava!

No to nije konačan njihov broj jer postoje indicije i podaci za još neke druge lokacije koje kriju masovne ili pojedinačne grobnice. Ključno je da za te masovne zločine do danas još nitko kazneno nije odgovarao te da najveći dio njih još nije ni ekshumiran niti označen.

Tisuće tijela kraj Maclja

Prema dosadašnjim policijskim spoznajama, u Hrvatskoj je trenutačno evidentirano 718 lokacija na kojima je 628 masovnih grobnica te 171 pojedinačna. Procjenjuje se da sve one kriju gotovo više od 89.000 žrtava, među kojima su pripadnici vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvatske, civili, žene, djeca, njemački i talijanski vojnici...

Najviše je lokacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, njih 119, na kojima je evidentirano 108 masovnih i 11 pojedinačnih grobnica, za koje se pretpostavlja da kriju čak 45.000 žrtava! Od svih njih dosad su ekshumirane samo dvije u kojima je pronađeno 15 tijela. Druga je po broju mogućih žrtava Krapinsko-zagorska županija. U njoj je evidentirana 51 lokacija sa 130 masovnih i šest pojedinačnih grobnica koje kriju oko 12.000 žrtava. U Primorsko-goranskoj županiji postoji 26 lokacija sa 22 masovne grobnice i 8411 žrtava. Po pet tisuća žrtava krije se na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Karlovačke županije. U Karlovačkoj postoji 80 lokacija sa 70 masovnih grobnica, a na području Grada Zagreba i u Zagrebačkoj županiji ima 39 lokacija sa 36 masovnih grobnica.

Po broju žrtava slijedi Požeško-slavonska županija (21, lokacija, 19 masovnih grobnica, 2390 žrtava), Varaždinska (34 lokacije, 26 masovnih grobnica, 2356 žrtava), Bjelovarsko-bilogorska (110 lokacija, 53 masovne grobnice, 2180 žrtava), Virovitičko-podravska (57 lokacija, 44 masovne grobnice, 1792 žrtve), Splitsko-dalmatinska županija (30 lokacija, 12 masovnih grobnica, 1239 žrtava), Koprivničko-križevačka županija (16 lokacija i toliko masovnih grobnica sa 1104 žrtve)... Dosad je, međutim, ekshumirana tek 81 grobnica, a u njima je pronađeno 3901 tijelo.

Jedina velika ekshumacija pokrenuta je polutajno još 1991. godine na području maceljske šume te je vrlo brzo zaustavljena kad su iz zemlje počele izlaziti tisuće ostataka ljudskih tijela. Ta je činjenica postala mnogima neugodna, a i iskopani posmrtni ostaci čekali su više od desetljeća da uopće budu pokopani.

Sustavna iskapanja još nema, nego se u pravilu iskapa ona na koju se naiđe pri izvođenju nekih komunalnih i građevinskih radova.

Indicije za iskapanja

No neke su u novije vrijeme iskapane i na temelju indicija. Tako su u studenome 2006. na lokaciji ''Šuma Bujadnjak'' na Petrovoj gori ekshumirani posmrtni ostaci 343 osobe. Prema izjavi sudskog vještaka, a s obzirom na količinu preostalih dijelova ulomaka i fragmenata kostiju, riječ je o grobnici sa 400 i više tijela. Ili, provedena je ekshumacija na lokaciji "Babina gora'' u šumi Krstovači kada su ekshumirani ostaci više od 40 osoba, dijelovi vojne obuće i opreme, dijelovi odjeće i obuće, žica, čahure i streljiva.

 

Zvonimir Despot