Arhiva članaka HRsvijet.net

Odvjetnici generala Ante Gotovine su sudu u Amsterdamu podnijeli tužbu protiv nizozemske televizije NCRV zbog djela klevete, priopćio je njegov haaški branitelj Luka Mišetić.

Tužena televizijska kuća 14. siječnja 2011. godine emitirala je prilog u kojem je bivši nizozemski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten "lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno tijekom 1992. godine počinjeni protiv Srba u BiH, a navodno je zbog tih ružnih događanja van Zanton obolio od PTSP-a".

Jednostrano objavljujući takve nebulozne i neistinite tvrdnje, TV postaja NCRV ne samo da nije tražila očitovanje druge strane, a što je bila dužna tražiti prema nizozemskom zakonu, već je da bi pojačala mučni dojam tijekom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih Hrvata i Bošnjaka zatočenih u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerirajući da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine, kaže Mišetić.

Zbog svega navedenog, odvjetnici generala Gotovine tužbom od nadležnog suda u Amsterdamu traže da se TV mreža NCRV ispriča generalu Gotovini te da mu plati odštetu od 50.000 eura. (Hina/HRsvijet)