Arhiva članaka HRsvijet.net

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak jako je uzbuđen što se pojavila politička volja i čini se da bi neki od nalogodavaca i izvršitelja komunističkih zločina iz Drugog svjetskog rata mogli završiti na sudu.

"Stvar je sada tek tehničke prirode. To znači, pokrene li proces MUP, oni će biti privedeni i ispitivani, no sasvim je drukčije ako u proces prvo krene Državno odvjetništvo. Ako DORH krene, ta će gospoda, Josip Manolić, Josip Boljkovac, Rade Bulat i Stjepan Hršak, završiti onda u pritvoru" kaže Čičak.

Temelji tu izjavu na praksi DORH-a koji, kada je riječ o podizanju istraga i prijava protiv hrvatskih vojnika, osumnjičenih za ratne zločine, traži pritvor. "I ovdje je riječ o teškim zločinima, pa neka i oni sada idu u pritvor" dodaje Čičak.

Kaže da je država prikupila golem dokazni materijal, i to za zločine koji su činjeni još 1942., '43., '45., tako da nisu u pravo oni "genijalci" koji sada tumače kako je dizanje kaznenih prijava protiv Manolića i ostalih bezvezno, jer nije riječ o ratnim, nego zločinima poraća, a za to vrijedi zastara. Upozorava kako moraju odgovarati oni koji su pobili žrtve, nevine, poput 40 djevojčica, u dobi od 15 do 17 godina, koje su partizani pokupili i pobili u Mraclinu kod Zagreba, samo zato što su djevojčice bile članice Ustaške mladeži.

I drugi jaki HHO-ovac, profesor Ivo Banac žestoko istupa, čak je u jednoj TV emisiji izravno Manolića prozvao ubojicom.

"Kaže da se društvo koje je ravnodušno na desetke, možda i stotine tisuća žrtava komunističkog partizanskog pokreta i režima te država koja ništa ne poduzima da bi procesuirala odgovorne za te zločine, ma koliko danas malobrojni i stari oni bili, ne može smatrati zdravim, pravednim, demokratskim, proeuropskim... Banac zaključuje da takvo društvo još uvijek živi u strahu, onom istom koji su komunisti ustanovili svojim terorom.

*U nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ekskluzivno objavljujemo kartu masovnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci žrtava komunizma stradalih potkraj Drugog svjetskog rata