Arhiva članaka HRsvijet.net

Ante Gotovina

Haaški sud naredio je Hrvatskoj da zaustavi sve postupke i istrage prema članovima braniteljskog tima generala Ante Gotovine te da im se vrati sav materijal koji je zaplijenjen tijekom dosadašnje istrage. To znači da im se moraju vratiti svi oduzeti dokumenti, računala, CD-i i diskete, prenosi Večernji list.

Tu odluku donijelo je Žalbeno vijeće Haaškog suda, i to u povodu žalbe branitelja generala Gotovine. Oni su inzistirali na tome jer su zbog političkog pritiska što ga je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izvršio na Hrvatsku zahtijevajući topničke dnevnike povrijeđena prava obrane generala Gotovine.

Naime, prije nešto više od godinu dana policija je u potrazi za topničkim dnevnicima u uredu branitelja Gotovine zaplijenila tri računala u kojima je bilo niz podataka i korespondencija branitelja.

Zbog toga su čina krajem 2009. godine Gotovina i general Mladen Markač čak odbijali ići na suđenje. Reakcija Gotovininih branitelja bila je da se sad vidi da su imali pravo i da ih se ne može progoniti zato što rade svoj posao.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da će mjerodavna tijela u cijelosti ispuniti odluku Žalbenoga vijeća Haaškoga suda koje je "naložilo obustavu svih postupaka i istraga" koje se protiv članova braniteljskog tima Ante Gotovine vode u Hrvatskoj te vraćanje materijala koji su zaplijenjeni obrani generala u Hrvatskoj.

U priopćenju Ministarstva pravosuđa navodi se da je Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jučer donijelo odluku u povodu žalbe obrane Gotovine na odluku Raspravnog vijeća tog suda od 12. ožujka 2010. godine, vezano uz izdavanje trajnih sprječavajućih naloga Republici Hrvatskoj u daljnjim postupcima u odnosu prema članovima odvjetničkog tima i njima oduzetu imovinu. Žalbeno vijeće je naložilo Republici Hrvatskoj da prekine sve kaznene postupke protiv članova obrane generala Gotovine za djela usmjerena na ispunjenje njihovih službenih dužnosti pred MKSJ, da prekine sve sadašnje i buduće istrage protiv članova obrane za djela kojima se ispunjavaju njihove službene dužnosti pred MKSJ te da obrani vrati sav zaplijenjeni materijal od članova obrane, što se odnosi na dokumente, kompjutore, CD-e i diskete. Sukladno obvezi pune suradnje s MKSJ, nadležna tijela Republike Hrvatske u cijelosti će ispuniti ovu odluku Žalbenog vijeća MKSJ - stoji u priopćenju ministarstva.

Žalbeno vijeće odluku je donijelo gotovo godinu dana nakon što je obrana Gotovine podnijela žalbu zbog nepriznavanja imuniteta članovima njegova istražiteljskog tima u postupcima u Hrvatskoj. Sudsko vijeće Haaškoga suda u ožujku prošle godine odbacilo je zahtjeve Gotovinine obrane da se zabrani istraga i postupak protiv članova Gotovinina obrambenog tima u Hrvatskoj. Gotovinina je obrana tvrdila da svi njezini članovi moraju uživati imunitet, a sudsko je vijeće tada prepoznalo da tu postoji problem, no ograničilo se na izražavanje zabrinutosti zbog nedostatka pravnog instrumenta koji bi dao funkcionalni imunitet članovima obrane.

Gotovinina obrana žalila se zbog istraga i postupaka vođenih protiv članova tima Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića te zapljene dokumentacije. Sudsko vijeće Haaškoga suda tada je naložilo da se dokumentacija zaplijenjena Gotovininoj obrani može pregledavati po posebnom postupku, no i taj dio odluke srušilo je Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koje smatra da se dokumentacija mora vratiti obrani. Zagrebački Općinski kazneni sud u međuvremenu je u srpnju prošle godine nepravomoćno oslobodio odvjetnika i člana Gotovinina braniteljskog tima Marina Ivanovića optužaba da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu. Državno odvjetništvo žalilo se na tu odluku. Njegov branitelj Mitko Naumovski danas je izjavio da Ivanoviću još nije vraćeno računalo i desetak registratora s dokumentacijom koji su mu oduzeti tijekom istrage protiv njega. (Hina/mš)

{linkr:related;keywords:ante+gotovina;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}