Arhiva članaka HRsvijet.net

U ovoj godini nema promjena propisa koji se odnose na nautički turizam niti povećanja naknada koje za nautički turizam propisuje država, izjavio je državni tajnik za more Mario Babić na sastanku o pripremi ovogodišnje turističke sezone u nautičkom sektoru.

Na sastanku održanom u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovali su i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva unutarnjih poslova, Porezne uprave, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca, a jedna od glavnih tema bila je pojednostavljenje administrativnih procedura u nautičkom turizmu, priopćeno je iz Ministarstva mora. U tom cilju, kako se navodi, brodarima u turističkoj djelatnosti od ove sezone omogućit će se prijava boravka gostiju putem interneta kroz sustav e-Nautika, a što su prije radili preko turističkih zajednica.

Kao daljnje unapređenje sustava za 2012. godinu najavljena je mogućnost prijave dolaska stranih jahti i brodica putem interneta izravno od marina i agenata te nautičara, a što sada rade isključivo lučke kapetanije. Udruga marina u HGK posebno je pozdravila zaključak da će MUP u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pripremiti rješenje o jednostavnijem postupku reguliranja privremenog boravka stranaca, čime bi se omogućio duži boravak od 90 dana članovima posade na stranim megajahtama, a time i duži boravak takvih plovila u hrvatskim marinama i brodogradilištima, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva mora najavljuju da će se početkom ožujka održati još jedan sastanak s istim institucijama o sigurnosti plovidbe i traganju i spašavanju na moru. Nautički turizam u Hrvatskoj i dalje ostvaruje rast. Tako je u prošloj godini prijavljeno 58.394 dolazaka stranih jahti i brodica, što je rast od oko dva posto, dok je broj gostiju na plovilima za iznajmljivanje porastao za 3,2 posto, navodi se u priopćenju. (Hina/HRsvijet)