Arhiva članaka HRsvijet.net

Legenda o Tristanu i Izoldi svoj najljepši trenutak ima na kraju. Kada su njih dvoje bili pokopani na razdvojena mjesta u kapeli, iz jednog groba je nikla kupina koja je preko svoda kapele prešla do drugog groba i na njemu se odmorila. Seljani su sjekli kupinu, ali ona je uvijek iznova nicala. Nakon što je kralj Marko čuo za tu priču, ganut snagom vjernosti naredio je da se kupina ne siječe.

Ova legenda vrlo lijepo ocrtava snagu ljudske ljubavi i predanosti. Čvrstoća međusobne vjernosti toliko je snažna da joj prepreku ne predstavlja ni tvrdoća kamenog poda, ni razdvojenost, ni protivljenje seljana. Još smo i navikli čuti ove i slične primjere o ljudskoj ljubavi. No, jesmo li ikada razmišljali možemo li takvom istom ljubavi ljubiti i Boga. Jesmo li i njega ikada doživjeli toliko bliskim? Je li i naša ljubav takva da nas od njega ništa ne može rastaviti?

Pavao je pisao Rimljanima: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Poradi tebe ubijaju nas dan za danom i mi smo im ko ovce za klanje. U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi.“ (Rim 8, 35-37) Ljubav nebeskog zaručnika kadra je donijeti pobjedu. Makar ona bila i u smrt. „Jer ljubav je jaka kao smrt.“ (Pj 8, 6)

Kada sam živio u Washingtonu, upoznao sam Andreja Mačeka, sina poznatog hrvatskog političara Vladka Mačeka koji je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bio zatočen u kućnom pritvoru. Andrej mi je ispričao jednu scenu iz života svog oca koja je bila posebno znakovita. Iz nje sam naučio koliko snažna može biti ljubav prema Crkvi, koliko ustrajna do smrti i koliko sudbonosno važna.

Negdje pred kraj Drugog svjetskog rata Vladka je došao posjetiti nadbiskup Stepinac. Njih trojica sjedili su za stolom. Država NDH nalazila se pred raspadom i već je postalo izvjesno da će uskoro uslijediti preuzimanje vlasti od strane komunističkih vlade. Stvorilo se pitanje: kako dalje? I gdje dalje? Zbog neobičnog spleta povijesnih okolnosti Vladko je dobio mogućnost da zajedno s obitelji pobjegne u Ameriku. Napokon, negdje pri kraju razgovora, upitao je Stepinca za savjet i za njegove osobne planove. Nadbiskup je odgovorio kratko:

"Vi ostanite uz svoju zaručnicu, ja ću uz svoju…"

 

Damir Stojić