Arhiva članaka HRsvijet.net


Nekoliko stotina ljudi i ove se godine okupilo na Žumberku pokraj jame Jazovke. Odali su počast žrtvama partizanskih zločina iz svibnja i lipnja 1945. Pretpostavlja se da je likvidirano i u Jazovku bačeno oko 500 pripadnika ustaških i domobranskih postrojba, ali i ranjenika medicinskog osoblja i časnih sestara iz okolnih bolnica.

Organizatori spomen-pohoda traže osudu komunističkih zločina nakon 2. svjetskog rata, pogotovo zato što je dosad službeno popisano više od 1500 grobišta u Hrvatskoj i Sloveniji. Pokraj jame je pročitan Prosvjedni zahtjev vlastima RHBoris Prebeg. Traže i da se otkrije povijesna istina o Hrvatima žrtvama Drugoga svjetskog rata, poraća i razdoblja totalitarnoga jugokomunističkog sustava i da se provode dokumenti UN-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Europskoga parlamenta i Hrvatskoga sabora, međunarodni ugovori i hrvatski propisi o kaznenome progonu zločinaca te odštetnim pravima žrtava.

Misu je na Jazovki predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. U propovijedi je istaknuo kako se ne treba bojati prošlosti, već je treba prihvatiti i prenijeti budućim naraštajima. Zločin se ne može opravdati zločinom, a mržnja se ne može prevladati mržnjom, poručio je kardinal Puljić. Na misi i molitvi ispred jame Jazovke sudjelovalo je i 20-ak rimokatoličkih i grkokatoličkih svećenika te Idriz ef. Bešić, izaslanik muftije Šefka ef. Omerbašića.

Spomen-pohod Jazovka tradicionalno se organizira 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe. Organizator je udruga Hrvatski obredni zdrug - Jazovka, a ove se godine obilježava 20. godišnjica otkrića jame Jazovke i uzastopnih spomen-pohoda. 


Komemoracija i u Đakovštini

Predstavnici Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka - krilo Đakovo održali su komemoraciju i položili vijenac na spomenik žrtvama komunizma Đakova i Đakovštine.

Spomenik Glava koja tone podignut je prošle godine u neposrednoj blizini masovne grobnice na današnjem Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, u kojoj su posmrtni ostaci osamdesetak Đakovčana koje su komunističke vlasti ubile u travnju i svibnju 1945. godine nakon ulaska partizana u grad. Na području Đakovštine još je 29 takvih masovnih grobnica.

U ime đakovačkog krila Zdruga Jazovka okupljenima na komemoraciji Pero Šola pročitao je HOZ-ov proglas kojim se, uz ostalo, traži otkrivanje istine o hrvatskim žrtvama iz Drugog asvjetskog rata, poraća i vremena komunizma.
U nastavku komemoracije u župnoj crkvi Svih svetih za žrtve komunizma Đakova i Đakovštine služena je misa zadušnica. Predvodio ju je mons. Luka Marijanović. koji je potpisao predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka. (hrt)

Video: Hrt vijesti jama Jazovka:


Dokumenatarac: Jama Jazovka I. dio


Dokumenatarac: Jama Jazovka II. dio


Dokumenatarac: Jama Jazovka III. dio


Dokumenatarac: Jama Jazovka IV. dio

 

Dokumenatarac: Jama Jazovka V. dio

 

Dokumenatarac: Jama Jazovka VI. dio