Arhiva članaka HRsvijet.net

Čini se da je sve manje nade za britanskog hackera Garyja McKinnona koji je svojedobno provalio u Pentagovnova računala, prema vlastitom priznanju tražeći dokaze o postojanju NLO-a.

Američka vojska, NASA i pravosuđe nisu prihvatili ovo objašnjenje već su zatražili od Britanije izručenje McKinnona da mu se sudi u SAD-u. Velika Britanija će, po svemu sudeći pristati prije kraja godine izručiti svog državljana SAD-u jer je i najnoviji pokušaj njegovih advokata da ga se ne izruči, odbijen.

McKinnon, naime, pati od Aspergerova sindroma, blažeg oblika autizma koji je braniteljima poslužio kao argument protiv izručenja. Smatraju da američko pravosuđe i tretman zatvorenika s posebnim potrebama nisu u skladu s europskom konvencijom o ljudskim pravima te da bi se samim izručenjem McKinnona SAD-u ova kršila. Britansko Ministarstvo pravosuđa odbilo je ove argumente jer su, navodno, dobili jamstva iz SAD-a da će optuženi imati svu liječničku pomoć koja mu treba.

Zamimljivo je da je u Velikoj Britaniji na udaru i sam zakon na osnovu kojega se vrši izručenje, Zakon o izručenju (Extradiction Act) donesen 2003.

Prema ovome sporazumu dviju država, SAD u svom zahtjevu za izručenje britanskih državljana da bi im se sudilo pred američkim sudovima mora samo navesti za što su optuženi, dok u suprotnom slučaju, kada Velika Britanija traži izručenje američkih državljana da im se sudi pred britanskim sudovima, ovi moraju američkoj strani predočiti i sve dokaze na osnovu kojih misle graditi slučaj.

Ukoliko ga osude u SAD-u, McKinnonu prijeti kazna zatvora do čak 60 godina.

bug

 

Detaljan interview sa Gary McKinnon - u kojem priča o načinu kako je ušao u kompjutere CIA-a i šta je pronašao o NLO-ima. (40min.)

 

Interview II