Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da broj novih slučajeva zaraze koronavirusom već treći tjedan zaredom globalno opada.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ocijenio je da ovaj novi trend pokazuje da je virus moguće kontrolirati, bez obzira na pojavu novih sojeva, mjerama kao što su fizička distanca, zaštitne maske i održavanje higijene. No, Ghebreyesus navodi da se svijet već nalazio u sličnoj situaciji te dodao da nije vrijeme za opuštanje.

“Tijekom prošle godine bilo je trenutaka u gotovo svim zemljama u kojima je broj registriranih slučajeva opadao. Mjere opreza su popustile i tada bi virus nastavio divljati”, rekao je čelnik Svjetke zdravstvene oranizacije.

Naglasio je da je u trenutku kada se cijepljenje vrši na globalnoj razini potrebno primijeniti mjere predostrožnosti koje doprinose sigurnosti ljudi. Kazao je da kontrola širenja virusa pridonosi spašavanju života i smanjuje šanse za pojavu novih sojeva te pomaže u učinkovitosti cjepiva.

“Od vitalne je važnosti da vlade omoguće ljudima da donesu ispravne izbore, bilo da li to olakšava pridržavanje karantene ili čine radna mjesta sigurnijima”, poručio je Ghebreyesus tijekom tvotjednog brifinga WHO-a u Ženevi, prenosi UN News.

 

M.M.