Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić 15.studenoga otvara svoju novu samostalnu izložbu u zagrebačkom Europskom domu,za koju je odabrao više od dvadeset slika,ulja i akrila na platnu, 150 x 100cm i 100 x 100 cm ,jednostavnog ali istodobno i složenoga naziva,Različitost apstrakcije. Izložba je otvorena do 6.prosinca 2021.

Žunjić je poznat ne samo u slikarskim krugovima,nego i kod široke publike,kao autor koji kontinuirano i strastveno stvara,nižući ciklus za ciklusom,sve na većim formatima,nesputano se igrajući ali i predano istražujući i bojom,kompleksnim kolorom i svijetom raznolikih motiva koji su se vremenom izborili za trajniju nazočnost u odabiru istih.

Žunjića je slikarska pustolovina,puta u nepoznato,vodila od vrlo širokog spektra oblika koji nastavaju i žive na njegovim slikama,međusobno se dodirujući,lebdeći ili mirujući,gibajući se stalno,to je ključno,do mrlja i točkica boje koje plutaju u prostoru,do snažnog i sveprisutnog simbola oka,koga često zapažamo na pojedinim slikama,ali tu je i razbuktali plamena boje, erumpirani koloristički vodoskoci.

Žunjić slika i bilježi raznovrstan život svojih formi,koje inkliniraju stalnoj mijeni,nikada zadovoljne trenutnim stanjem i likom,to je svijet u promjeni,svijet nezaustavljivih pravaca,za koje se ne zna kamo idu i što će biti uopće s tim silnicama vrlo opipljive energije.

Ova aktualna izložba ulja i akrila na platnu slikara Mladena Žunjića nudi dovoljno prostran uvid u djelo ovoga autora i njegov stvaralački nerv,ambiciju i shvaćanje umjetnosti.

Žunjić je,nije nevažno reći,autor obimnog,kompleksnog opusa,s nizom uspjelih energetski nabijenih kolorističkih kompozicija,s mnoštvom nefigurativnih motiva.

Žunjićevo slikarstvo obilježeno je s još jednom osobitom karakteristikom,naime svaka njegova pojedina slika aktivno svojim likovnim ustrojem komunicira s gledateljem i bojom i unutarnjim značenjima,otvarajući mu se ,snažno ga privlačeći s još jednim svojim oružjem,dekorativnošću jer su i boje i znakovi na ovim djelima vitalni i otporni i nose radost,radosnu poruku svima.

Izloženi izbor ulja i akrila Mladena Žunjića neprijeporno govori o autorovoj autorskoj zrelosti i nikada zadovoljenoj radoznalosti,koja ga neprekidno vuče prema novim ciklusima.

 

 Miroslav Pelikan