Akademska slikarica iz Zagreba, Iris Bondora Dvornik, suvremena je i ugledna hrvatska likovna umjetnica, autorica je niza kompleksno povezanih ciklusa, zapaženo je izlagala na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu.

Susrećemo se s mnogim njezinim djelima u različitim zbirkama,što privatnim,što javnim, u mnoštvu muzeja i galerijskih prostora,karakterističnog autorskog profila i izričaja,doista,to je fantantastični svijet oblika i boja.

Kada se pozornije zagleda u njezin opus,uočava se snažna prisutnost pojedinih boja na svakoj slici.Jest,svaka slika ima samo svoju boju.Istodobno u otvorenom sučeljavanju i prožimanju s bojama razdiobe,uočavamo i mnogolikost formi u neprestanoj izmjenjivosti koje ispunjavaju vidljivu površinu.

Pored uzavrelosti boja i oblikovnih transformacija,opažamo i izrazitu nazočnost rastera,rešetke,koje ponegdje skrivaju a ponegdje otkrivaju uzajamne odnose stvarno nestvarnoga svijeta i suživljenja svega nazočnog na slici.

Iris Bondora Dvornik slika na više vrsta površina,od kvadrata i pravokutnika do ovala,ali kreira i skulpture,svi,do ruba,ispunjeni su životnim tvorbama njezinoga svijeta autorskim,jasnim,prepoznatljivim specifičnim rukopisom.

Nemoguće je nabrojati,pa ni površno spomenuti glavninu motiva i tema koje slikarica razrađuje u svojim ciklusima,ipak recimo,nezadrživost kontinuiranih promjena,kolorističke kiše i oluje,tama i njezine tamne podvrste,tragovi i ožiljci,doživljaji i snovi,dani i godine.

Likovni opus Iris Bondora Dvornik,iznimno je i zasebno autorsko djelo,gotovo neusporedivo s ostalom produkcijom iz istoga vremena,izdvojeno i snažno.

 

Miroslav Pelikan