Tradicijsko kulturno – duhovna manifestacija BOŽIĆNI SUSRET S MATICOM U BROTNJU, 31. po redu, koja je otpočela 3.prosinca 2021. završila je 6.siječnja 2022. sa zanimljivim književnim programom.

U Galeriji fra Didak Buntić Župnoj kući Krista Kralja u Čitluku upriličeno je predstavljanje romana TRI TAJNE Miljenke Koštro i LJUBAV JEDNOG KAZANOVE Ivane Falak.

U programu su sudjelovale književnice Radica Leko i Anita Martinac, književnik Mate Grbavac, predsjednik Ogranka Andrija Stojić i autorice romana Miljenka Koštro i Ivana Falak. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Matej Paponja na harmonici, Mila Šakota na klarinetu i Helena Šakota na klarinetu uz pratnju profesora Sanjina Salčina na klaviru.

Književnica Radica Lego govoreći o romanu Tri tajne rekla je: „…Stil Miljenke Koštro je tečan, jednostavan i lako razumljiv, kao i u njenim prethodnim proznim djelima. Mada na pojedinim mjestima, možda, nedostaju obimniji opisi, djelo pruža na uvid unutarnje monologe, u kojima autorica vjerno slika duševna preživljavanja, lomljena i oluje u dušama likova, s kojima se bore kako bi opstali u hrvanju s okolinom, ali i samim sobom, nastojeći se održati na površini i ne potonuti, ne strovaliti se u provaliju teške životne stvarnosti….“

„…Likovi romana žive u skromnom okruženju, s više životne mudrosti i iskustva nego li naobrazbe. Njihove prosudbe uokvirene shvaćanjem sredine te sa osobnim stavovima koji su pod utjecajem prenesenog značenja mjesnih priča, vrlo često nam bivaju nerazumljive iz današnje perspektive. Osjećaji su suspregnuti i emocije zatomljene. Stavovi se žive tiho, a želje kao da se ne smiju ni izreći. Vodi se stalni sukob „mišljenja sela“, Božje volje i ljudskih potreba ali i prava. Kao najveći uteg tog neuređenog društvo vidljiv je u utjecaju režima koji savija kičmu običnog čovjeka…“ rekla je književnica Anita Martinac u svojoj recenziji o romanu Tri tajne.

Mate Grbavac govorio je o prvijencu Ljubav jednog Kazanove mlade autorice Ivane Falak i pozdravio njenu hrabrost da svoj stvaralački put počne s romanom u kojem su samo dva lika. U svom osvrtu na ljubavnu priču u ovom romanu prof. Andrija Stojić je istaknuo: „Najveći značaj ovog romana, je u stilu pisanja autorice, a koji svojim dinamizmom i kaotičnošću opisuje intimnost alternativnih stvarnosti, putovanje kroz vrijeme, ali prije svega ima prekrasnu poruku o moći ljubavi.“

Književnica Miljenka Koštro i Ivana Falak u svom obraćanju zahvalili su se nazočnim a posebno nakladniku Andriji Stojiću i Ogranku Matice hrvatske u Čitluku, koji su osim velike pomoći oko objave knjiga i organizatori predstavljanja u Čitluku.

 

A.M.