Američka katolička televizija EWTN (Eternal Word Television Network)usko surađuje sa svojom hrvatskom inačicom Laudato TV-om (LTV) od samog osnivanja ove obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima. U trodnevni posjet LTV-u stigao je Iwo Bender, regionalni menadžer EWTN-a za srednjoistočnu Europu kako bi tu suradnju proširio.

- EWTN redovito daje podršku drugim katoličkim televizijskim postajama i ostvaruje prirodnu suradnju na zajedničkim područjima interesa. Takvu suradnju s LTV-om započeli smo u njenim samim osnucima koordinacijom i razmjenom iskustava s današnjom direktoricom LTV-a Ksenijom Abramović. Ponosni smo na uspjeh pokretanja ove televizije važne za hrvatsko gledateljstvo u iznimno kratkom roku i što danas emitira neke od naših sadržaja ekskluzivno. Radujemo se što će taj sadržaj ubuduće zauzimati i veći dio njihova etera te se nadamo i razmjeni materijala u budućnosti. – istaknuo je Iwo Bender.

Zahvaljujući suradnji s EWTN-om LTV ima ekskluzivno pravo na emitiranje vrhunskih sadržaja u produkciji EWTN-a. Među njima se posebno ističe nedavna premijera hvaljenog dokumentarnog filma „Vuk u ovčjoj koži“, ali i kontakt emisija i i dramskih serijala poput predstojećeg „Križarski ratovi“. Premijerno u ožujku LTV će prikazati i mini-serijal „Inkvizicija“ počevši od 11. ožujka subotom u 21.15 sati . Mini dramska serija govori o događajima inkvizicije koji su često pogrešno interpretirani te pojašnjava zašto je toliko mitova i pogrešnih tumačenja ovih povijesnih događaja.

Gost s EWTN-a Iwo Bender ocijenio je kako ova najpoznatija svjetska katolička televizija ima dobru suradnju u Europi s katoličkim televizijama i u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj Republici i Hrvatskoj kao i u njegovoj rodnoj Poljskoj.

Američku katoličku televiziju EWTN osnovala je časna sestra Klarisa, majka Angelica, u Irondaleu u Alabami. S emitiranjem je započela 1981. godine iz samostanske garaže, a danas njihov program prati 230 milijuna kućanstava u više od 140 zemalja svijeta. Također imaju i radio postaju, internetsku stranicu, novinska i druga tiskana izdanja.

Hrvatska obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima LTV s emitiranjem je počela 2015. godine na internetskim i kablovskim platformama, a zemaljsku platformu za digitalnu regiju D44-46 na području grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije.

 

M.M.