Nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara Branko Vukšić prozvao je u utorak pravnu državu zbog, kako je rekao, žmirenja na sve učestalije propagiranje fašizma u Hrvatskoj.

Za Vukušića, bivšeg novinara i još uvijek nerealiziranog političara, koji se pokušava ugurati u projugoslavenski politički koncept koji ovih dana, pod dirigentskom palicom Saše Perkovića i Budimira Lončara, kreiraju Ivo Josipović i Radimir Čačić, sve zlo je u navodnom fašizmu. Po uzoru na nedavne ocjene koje je o Hrvatskoj iznijelo rusko Ministarstvo vanjskih poslova i Sergej Lavrov, a koje u svojim istupima redovito ponavlja Aleksandar Vulin, Vukšić se okomio na navodne fašiste u Hrvatskoj.

-Zašto pravna država i represivni aparat žmire na sve učestalije propagiranje fašizma? Na stadionima se uzvikuje "Za dom spremni", a to se pokušava provući kao stari hrvatski pozdrav za kojeg neki, manje upućeni, tvrde da je dio iz opere. Viče se i ‘Ajmo, ajmo ustaše’ ili ‘Ubij, ubij Srbina’ i to je posve normalno. Onda se dogodi poljudski kukasti križ i svi se tome čudimo, dok se Glavaš slika sa bocom ‘Hitlerovog finog vina - rekao je Vukšić na konferenciji za novinare.

U istom kontekstu spomenuo je i predsjednicu Republike, koja Rusiji i Srbiji ne odgovara zbog njezinih veza s NATO savezom.

-Predsjednica države javno, na skupu posvećenom Oluji, propagira koncept koji počinje s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’. Crkva, odnosno biskup Ivas, na misi posvećenoj Oluji pozdravlja pjevača poznatog po propagiranju fašizma (Marko Perković Thompson) i njega jedinog izdvaja od kulturnih djelatnika - kazao je Vukšić.

Osvrnuo se i na snimku iz svadbe dogradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka, koju su u javnost "gurnule" strukture "24 sata", medija bliskom beogradskom "Kuriru", i to neposredno pred raspravu u vukovarskom Statutu.

-Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara HDZ-ovac Igor Gavrić i vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček pjevaju ode fašizmu, propagiranju ustaške zločince i uzdižu NDH. Još pogubnije je što su čelnici grada pjevali, a drugi su na tu pjesmu plesali dok je bend svirao - rekao je Vukšić u očitoj namjeri da "svatovsko pjevanje" dovede u isti kontekst sa promjenom vukovarskog Statuta.

Brine ga i to što u svečanom mimohodu u povodu 20. obljetnice Oluje među povijesnim postrojbama nije bilo Titovih partizana.

-Jesmo li mi iz Ustava izbacili antifašizam - zapitao se rusofil Vukšić.

Uz procjenu da će u predizbornoj kampanji dominirati teme "veličanja fašizma", osvrnuo se na potpisivanje sporazuma između Ive Josipovića i Radimira Čačića.

- Ja sam sa Čačićem na posve suprotnim ideološkim stranama. On je neoliberal, a ja ljevičar i ne vidim koji nam je zajednički interes, kao što ne vidim niti koji je interes gospodina Josipovića i gospodina Čačića - zaključio je Vukšić, dodajući da je to njegov osobni stav, a ne i stav zastupnika Slavka Linića ili Nikole Vuljanića koji su također članovi Kluba nezavisnih ljevičara.

 

M.M.