Izostanak žešće reakcije premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o nedavnom postrojavanju tzv. Slavonske sokolske garde HDSSB-a prilikom predaje stranačkih lista Državnom izbornom povjerenstvu, mogao bi rastjerati potencijalne poslijeizborne koalicijske partnere SDP-a s ljevice, tvrdi Večernji list.

-Dok oni ne budu nasilni i dok je to neka komična parada, baš me briga - bilo je sve što je Milanović rekao o postrojavanju unifromiranih pripadnika garde koju mnogi smatraju i stranačkom vojskom HDSSB-a.

Očito je da Milanović računa i na HDSSB-ovu podršku nakon izbora. Za njihovih tri do pet sigurnih mandata spreman je i svoju socijaldemokratsku partiju povezati sa strankom kojoj je predizborna parola "Za svojh dom", piše Večernji list.

U tom slučaju, teško da bi SDP mogao računati na neke potencijalne partnere na ljevici, ponajprije IDS koji, poput HDSSB-a u Slavoniji, u Istri gotovo sigurno osvaja tri saborska mandata.

-Nama je koalicija sa SDP-om prihvatljiva i priželjkujemo je nakon izbora. Ali odluka je na Milanoviću da vidi jesu li mu prihvatljivi crnokošuljaši. Mi za istim stolom ne možemo biti - poručio je Boris Miletić, predsjednik IDS-a i unatoč tome što njegova stranka i HDSSB zajednički baštine "regionalizam".

Poput Miletića, razmišlja i Mirela Holy, šefica ORaH-a koja je kazala kako ne namjerava ulaziti u koaliciju sa SDP-om, ali da je spremna dati podršku ako mandati njezine stranke budu presudni da se ne ide na nove izbore.

-SDP reagira na desničarenje kod HDZ-a, ali kod HDSSB-a ne jer mu trebaju. Meni je to strašno. Tu od socijaldemokracije nema više ni ‘s' - pojašnjava Holy.

Potpuno istog mišljenja je i bivši predsjednik Republike, te bivši član SDP-a, a danas čelnik stranke "Naprijed Hrvatska" Ivo Josipović.

-Nemojmo biti naivni. Glavaš neće Milanovića podržati zato što ga voli. Neće to biti samo dizanje ruku u Saboru. Ja na istom popisu s HDSSB-om ne mogu biti - kazao je Josipović.

Vojislav Stanimirović, šef SDSS-a, koji je sa SDP-om već u koaliciji, izbjegao je dati odgovor na pitanje o prihvatljivosti koalicije sa SDP-om ako u igri s njima bude i Glavašev HDSSB, budući da je, kako je kazao " SDSS-u kao manjincima teško biti u oporbi".

-U opoziciji bismo onda bili zajedno s HDZ-om, a to nam je tek neprihvatljivo. Iako je i suradnja sa HDSSB-om vrlo teško prihvatljiva - rekao je Stanimirović za Večernji list.

 

M.M.