Bivši član Nacionalnog vijeća Mosta Drago Prgomet osnovao je političku stranku Hrid, koja je dosad djelovala kao udruga.

Nakon osnivačke skupštine, zatvorene za javnost, novinarima je tek kratko rekao kako Hrid ostaje u okviru političke platforme Most, iz koje je izbačen.

-Završena je osnivačka skupština stranke Hrid. Hrid ostaje u okviru političke platforme Most - poručio je Prgomet novinarima i ubrzano se udaljio iz Hrvatskog novinarskog doma u kojem je održana osnivačka skupština nove stranke.

Na osnivačku skupštinu iz HRID-i došle su Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborske zastupnice koje su u Saboru ušle s liste Most-a u I. izbornoj jedinici.

Zastupnice u dvije političke opcije

Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović, koje su danas sudjelovale u pregovorima Mosta s HDZ-om i SDP-om, ne vide ništa sporno u činjenici da su istovremeno u dvije političke opcije.

- Ja sam predsjednica Upravnog odbora HRID-i. Bila sam u HRID-i i ne vidim u čemu je problem. I dalje sam i u Most-u - kazala je Irena Petrijevčanin Vuksanović novinarima ispred Novinarskog doma, očito ne videći razliku između udruge i političke stranke.

Slično je rezonirala i njezina kolegica Gordana Rusak.

-Nakon ovog, moja podrška platformi Most ostaje ista - istaknula je Rusak.

Jedan od članova novoosnovane stranke Josip Jelić kazao je u izjavi za Hinu kako je Prgomet jednoglasno, na skupštini koja je okupila oko 140 sudionika, izabran za predsjednika.

-Nije bilo nikakvih disonantnih tonova. Rasprava je bila kratka jer se samo kratko razgovaralo oko toga da Hrid ostaje na platformi Mosta - kazao je Jelić.

Preostalih 16 mostovaca, kako doznajemo, nema namjeru približavati se Hridi Drage Prgometa.

Nedjeljko Matić: Drago Prgomet ne podnosi da nije prvi

Nezadovoljan postupcima Drage Prgometa je i Nedjeljko Matić, nekadašnji Manolić-Mesićev HDZ-ovac i osoba koja posljednjih mjeseci putem medija zagovara "demokratizaciju" HDZ-a s Andrejom Plenkovićem u glavnoj ulozi.

Matić je je večeras odbio poduprijeti Prgometovu ideju i osnivanje HRID-i.

- Po meni, Drago Prgomet ne podnosi da nije prvi. Imamo mi iskustva u ovih 25 godina, ne može ni jedna stranka funkcionirati na načelu "one man show". Ako nisam prvi - ne valja politički sustav Republike Hrvatske - istaknuo je Matić u izjavi za HRT.

Za kratak komentar događaja oko formiranja nove političke stranke zamolili smo Josipa Zdunića, političkog analitičara HRsvijeta.

- Najnoviji postupci Drage Prgometa su egocentrični i višeslojni. U prvom redu on pokušava sanirati političku štetu nastalu nakon njegovih tajnih sjedeljki sa Zoranom Milanovićem i vratiti se u igru prije raspodjele funkcija u izvršnoj vlasti. Drugi razlog su financijska sredstva na koje HRID, nakon ulaska u Sabor i formiranja kluba zastupnika, stječe pravo - ističe Zdunić, dodajući da će svakako biti zanimljivo vidjeti što će se dalje događati.

Zanimao nas je i komentar očitog političkog razlaza između Drage Prgometa i Nedjeljka Matića.

- Drago Prgomet očito pokazuje afinitete prema SDP-u i Zoranu Milanoviću, dok Nedjeljko Matić, nakon što je igra s Prgometom u potpunosti raskrinkana, i dalje ostaje na pozicijama "demokratizacije" HDZ-a i stvaranje problema aktualnom vodstvu, za što u posljednje vrijeme, kako on osobno - tako i krug kojem pripada, pokušavaju medijski iskoristiti Andreja Plenkovića i Davora Ivu Stiera. I Prgomet i Matić, zapravo su u misiji očuvanja SDP-a - zaključuje Zdunić.

 

R.H.