Kao što se posljednjih dana i predviđalo, aktualni predsjednik Vlade Tihomir Orešković, prema najnovijim istraživanjima Crobarometra, skoro je dostigao popularnost koju je od početka mandata uživala predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Prema istraživanju agencija koje su popularnost Stjepana Mesića i Ive Josipovića "pumpale" do neslućenih razmjera, predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović navodno, već treći mjesec za redom, pada popularnost.

>>Most i dalje u slobodnom padu

Za razliku od predsjednice Republike, agencije prema čijim je istraživanjima Ivo Josipović uživao potporu 82 posto građana, ali je i unatoč tome izgubio izbore, navodno su došle do rezultata istraživanja prema kojima pozitivno mišljenje o Tihomiru Oreškoviću ima 59 posto birača i za samo jedan postotni poen zaostaje za predsjednicom Republike.

Puhovski i Lalić pojašnjavaju

Kako bi ovakvom istraživanju dao legitimitet, Styrijin Večernji list poslužio se komentarima dvojice istaknutih zagovornika Josipovićeve politike Žarka Puhovskog i Dražena Lalića.

Utemeljitelj UJDI-a Žarko Puhovski tako za Večernji list kaže kako "predsjednica ima dvostruki problem jer je pobijedila s najmanjom mogućom većinom, a i ponaša se kao predsjednica pola Hrvatske".

-S druge strane, ona polovica Hrvatske koja je izgubila izbore u ovom trenutku prihvaća više-manje svakog tko se čini da koči HDZ i zbog toga premijeru raste popularnost - navodi Puhovski.

>>Mesićev krug i postizborni scenarij preuzimanja HDZ-a

Poput Puhovskog rezonira i sociolog Dražen Lalić koji smatra da građani podržavaju Oreškovića jer "ne djeluje kao lutka na koncu HDZ-a, što su mnogi mislili da će biti". Za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kaže da joj "popularnost može još samo više pasti, ako ne pokaže veću samostalnost od HDZ-a".

-Tu postoji mogućnost njenog čvršćeg povezivanja s Oreškovićem s kojim je nakon odabira ravnatelja SOA-e vjerojatno u dobrim odnosima - zaključuje Dražen Lalić.

Ključna uloga Josipovićevih savjetnika

Vladimir Ljubanić, analitičar HRsvijeta, uopće ne dvoji da je riječ o nastavku političkih manipulacija.

-Do početka rasta popularnost Tihomira Oreškovića dolazi nakon njegovih sastanaka s Ninoslavom Pavićem i paterom Ivanom Toljem a značajniji uzlet događa se nakon dolaska nekadašnjih Josipovićevih savjetnika Stipe Bartulice i Davora Huića u njegov tim - uvjeren je Ljubanić.

>>Tko Timu bira tim?

Ističe da je riječ o aktivnostima onih krugova koji su godinama operativno opsluživali bivšeg predsjednika Ivu Josipovića.

- Nekoliko godine na više je razina pripremana operacija preuzimanja HDZ-a. Prvo je pokušano sa aktivnostima Davora Stiera i Drage Prgometa unutar HDZ-a. Kad to nije dalo rezultate išlo se na izvlačenje Prgometa u projekt Mosta i kandidaturu Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a. Međutim, plan Prgometovog preuzimanja Mosta je u zadnjem trenutku osujećen a Andrej Plenković je zbog straha od novog poraza odustao od kandidature za mjesto predsjednika HDZ-a - smatra Ljubanić.

Uvjeren je kako je na djelu provedba plana koji ima za cilj umanjenje utjecaja HDZ-a ali i predsjednice Republike.

-Trenutno su u tijeku tri zasebne operacije kao zasebnih djelova jedinstvenog plana. Prva je detronizacija Mosta i njegovog lidera Bože Petrova. Druga je promocija Tihomira Oreškovića kao budućeg čelnika konzervativne opcije koji će na izvjesnim prijevremenim izborima uzeti dobar dio glasova HDZ-u i treća je pokušaj konforontacije predsjednice Republike i HDZ-a - stranke zahvaljujući kojoj je uspjela poraziti Ivu Josipovića. Izlišno je naglašavati da su sva tri segmenta ovog plana zapravo u funkciji detroniziranja HDZ-a -zaključuje Ljubanić te dodaje kako je važno vidjeti ima li u HDZ-u, ali i na Pantovčaku, pojedinaca i skupina koji sudjeluju u realiziranju ovog plana.

 

J. Zdunić