Hrvatski Sabor je počeo novu sjednicu koja bi trebala potrajati do sredine srpnja. Na aktualnom saborskom prijepodnevu premijer Tihomir Orešković i članovi njegove Vlade prvi put odgovaraju na upite zastupnika.

Sasvim očekivano, od strane oporbenih zastupnika dominirale su teme o navodnoj fašizaciji Hrvatske.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović je tako izjavila 'da je nakon napada na kolumnista u Splitu minstar kulture Zlatko Hasanbegović poručio kako taj slučaj podsjeća na važnost odgovornosti za izgovorenu riječ, a Kolinda Grabar-Kitarović srpsku manjinu upozorila je da pripaze što govore'.

Dopredsjednik Vlade Tomislav Karamarko odgovorio joj je kako je izrekla niz neistina.

-Moramo i dalje štititi demokraciju i pravo da drugi misle drugačije od nas - dodao je Karamarko.

-Koja je to neistina koju sam izrekla? Tražim samo da se o antifašizmu ne muca - 'Smrt fašizmu sloboda narodu - odgovorila mu je Antičević Marinović u stilu pedesetih godina prošlog stoljeća.

Nenad Stazić također je Tomislava Karamarka pitao "do kad Vlada misli tolerirati povratak  ustašvu i ustašofiliji, i tako sramotiti Hrvatsku i Vladu RH".

Odgovarajaću Staziću, Karamarko je nastojanja oporbe nazvao 'tragikomičnim'.

-Neću započeti odgovor s tragikomičnom oporbom. Osudili smo sve totalitarizme. Mi smo i antifašisti, i antinacisti, i antikomunisti - antitotalitaristi. Oko nas vlada žal za Jugoslavijom i boljševizmom, a tamo gdje se javlja ustaštvo, treba ga uništiti - poručio je Karamarko koji je svoje obraćanje završio pozdravom 'Smrt fašizmu, smrt komunizmu, smrt svim totalitarizmima, a sloboda svim narodima!'.

Stazić je potom počeo monolog o 'ustaškom arlaukanju' za što je zaradio opomenu predsjednika Sabora Željka Reinera.

I predsjednik Vlade Tihomir Orešković osvrnuo se na polemike oko bojkota Jasenovca, istaknuvši kako veleposlanica Izraela vrlo dobro zna njegove stavove.

-Da je moja bivša firma ovako komunicirala, i raspravljala o ustašama i komunistima - propala bi. Tu se nije ništa promijenilo. Ja sam protiv svih totalitarizama. Veleposlanica Izraela godinama zna moj stav. Jasenovac treba biti mjesto gdje ćemo se svi zajedno naći, da idemo naprijed, a ne da se dijelimo - kazao je premijer Orešković.

 

M.M.