Zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, najavio je novi smjer HDZ-a u kome će briga za bolji život građana biti jedna od prioritetnih zadaća. 

– Države EU suočene su i sa starenjem stanovništva i padom nataliteta, a to je prisutno i u našoj Hrvatskoj. U takvoj situaciji trebaju se usuglasiti politike, kako bismo različitim nacionalnim politikama u EU potaknuli demografsku obnovu. Treba nam učinkovitija migracijska politika, koja će poticati legalnu migraciju stanovništva, temeljenu na analizi tržišta rada. Naša zadaća je pružiti bolji život građanima, koji se neće brinuti o tome što će biti sutra i hoće li mladi naći posao nakon završenog obrazovanja. Prestanimo se baviti uljepšavanjem prošlosti, iz prošlosti učimo, okrenimo se sadašnjosti i budućnosti – kazao je Brkić na otvorenju 16. Ljetne škole Europske mreže ideja Mediteran – geopolitika i europske integracije koja se održava u Splitu, javlja N1 info. 

Naglasio je da države moraju biti u stanju bolje iskoristiti mogućnosti koje su im otvorene europskim politikama i instrumentima koji im stoje na raspolaganju.

– Gospodarski oporavak mora se temeljiti na potencijalima. Okrenimo se restrukturiranju gospodarstva, kako bismo podigli konkurentnost, prednjačili u inovacijama. Države su svjesne problema i što bi trebali poduzeti, ali provedba i dalje zaostaje i ne ide tempom koji smo zacrtali. Države moraju biti u stanju bolje iskoristiti mogućnosti, koje su im otvorene kroz europske politike i instrumente koji su im na raspolaganju – istaknuo je Brkić i dodao kako se "trebamo okrenuti restrukturiranju gospodarstva, kako bismo podigli konkurentnost, prednjačili u inovacijama".

Energetska neovisnost u kojoj Hrvatska ima važnu ulogu, zajedničko digitalno tržište i jačanje kohezijske politike, vidi kao vrlo važne za zajedničku suradnju i napredak.

– Energetska neovisnost u kojoj Hrvatska ima važnu ulogu, zajedničko digitalno tržište, jačanje kohezijske politike vrlo su važne za zajedničku suradnju i napredak. Nalazimo se u turbulentnim vremenima. EU više nego ikad treba pokazati zajedništvo i pokazati odgovornost. Jedino tako možemo izaći iz krize puno jači, snažniji, kako bismo proveli sve one programe koje smo zacrtali – istaknuo je Brkić.

Zahvalio se na odabiru Hrvatske i Splita za ovu konferenciju"

-Radimo na način da ne rušimo, nego da stvaramo i gradimo međusobno povjerenje, njega možemo graditi samo bespoštednim radom i zajedništvom. HDZ je državotvorna stranka i pod njenim vodstvom je stvorena hrvatska država. Prošli smo teška vremena, ali sad smo punopravna članica Euroatlantskoga saveza, nastavimo u tom smjeru. Idemo našim programom, radom, inventivnošću nametnuti se kao izbor, ali ne na način da napadamo druge političke stranke. Radom i odgovornošću svih nas za boljitak hrvatskog naroda nastavimo dalje i ostavimo Hrvatsku i EU našim mladima. Zahvaljujem se na odabiru Hrvatske i Splita za ovu konferenciju - istaknuo je Brkić.

 

M.M.