Predsjednik HSS-a i pravomoćno osuđivani obijač automobila Krešo Beljak nije želio komentirati doživotnu zatvorsku kaznu bivšim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ali je zamagljivanjem činjenica pokušao umanjiti štetu po Zorana Milanovića i SDP.

Za tu prigodu je, s očitim ciljem njegovog amnestiranja Josipa Perkovića, osuđenog šefa UDBA-e za nekadašnju SR Hrvatsku, degradirao  u "službenika koji je izdavao putovnice".

-Ne, apsolutno ne(mam komentar), ali činjenca jest, znam to iz razgovora sa starim HSS-ovcima, da je Tuđman dobio putovnicu od Perkovića - rekao je Beljak novinarima nakon što je tzv. Narodna koalicija predala, kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Po uzoru na svog šefa Zorana Milanovića, konstrukcije koje je očito dobio od Ante Nobila i njegovih suradnika nazvao je ni manje ni više nego "činjenicama"

-To je činjenica, to je istina. Što, kako u kojem kontekstu '87 dok je Vlado Gotovac bio na robiji, to trebate sami zaključiti u istraživačkom novinarstvu. Ali činjenica je da je tu stranku stvarala tajna služba bivše države - izjavio je Beljak.

Podsjetimo, komentirajući presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su osuđeni na doživotni zatvor, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je kazao da je riječ o presudi bivšim pripadnicima jugoslavenske tajne službe i osudi režima koji je radio protiv hrvatskog iseljeništva. Neprihvatljivim i zlonamjernim iznošenjem neistina ocijenio je tvrdnje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su Perković i Mustač bili dio HDZ-a, te ukazao da Milanović na taj način pokušava prikriti vlastitu sramotu i političku štetu.

 

J.Zd.