Predsjednik primorsko-goranske Županijske organizacije HDZ-a i tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da SDP vodi prljavu i ostrašćenu kampanju i da je s takvim SDP-om teško moguće koalirati

-Vidimo da je počela prljava kampanja, SDP je sve nervozniji zbog rasta rejtinga HDZ-a i sve većeg povjerenja i ugleda koji HDZ ima među građanima, pa u nedostatku suvislog programa, kao što smo i očekivali, vode prljavu, ostrašćenu kampanju - kazao je Butković na konferenciji za novinare.

Butković drži da „SDP svjesno manipulira i nastoji produbljivati ideološke podjele i izazvati nove sukobe“ jer da nema rješenja za ključne teme, poput rasta gospodarstva i životnog standarda.

-Poručujemo im iz Rijeke da nećemo nasjesti na te provokacije - naveo je i dodao da je "u vezi s velikom koalicijom, za koju Grbin i Jovanović kažu 'ne' , njihov koalicijski partner Beljak rekao - sve je moguće – te da bilo najbolje da se dogovore koji je njihov stav o tome."

Ponovio je da je stav HDZ-a oko velike koalicije jasan.

-HDZ-ov stav je jasan - velika koalicija ne dolazi u obzir. HDZ će biti pobjednik ovih izbora i formirati novu hrvatsku vladu zajedno s partnerima - istaknuo je.

Komentirajući tvrdnju iz SDP-a da je HDZ-ov program nastavak Karamarkova programa, Butković je rekao da je HDZ za prošle parlamentarne izbore imao program izrađen u suradnji s IFO institutom.

-Sada smo, oslanjajući se na taj program, ali i na iskustva i proteklo vrijeme, taj program doradili tako da smo koristili većinu napisanog od IFO instituta te u skladu s trendovima i prošlih sedam mjeseci uvažavajući realna očekivanja – izradili sveobuhvatan program - rekao je.

Komentirajući proglas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o završetku Drugog svjetskog rata, Butković je kazao da je on šaljiv čovjek, trebamo svi biti puno ozbiljniji.

Rekao je i to da o najvažnijim strateškim pitanjima za Hrvatsku treba razgovarati s najveće dvije hrvatske stranke, ali da je „u ovom trenutku, s ovakvim SDP-om, ljudima koji su 2007. i 2015. već izgubili izbore, s ovakvim programom i ljudima teško moguće koalirati.“

Dodao je da su u mandatu sadašnje vlade, unatoč problemima u političkom funkcioniranju, ministri radili svoj posao, da je javni dug smanjen, BDP raste za 2,7 posto, a da je štetu koju je SDP učinio tijekom 4 godine na vlasti teško popraviti. 

M.M.