Je li Republika Hrvatska stvorena u II. svjetskom ratu, kako to tvrdi Zoran Milanović, ili je proces stvaranja moderne hrvatske države otpočeo 30. svibnja 1990., kako smatraju u HDZ-u, jedna je od dvojbi iznova otvorenih u ovoj predizbornoj kampanji.

-Imamo državu, imamo republiku, to često zaboravljamo, koja je izborena u Drugom svjetskom ratu i na kojoj su naši branitelji 50 godina poslije gradili. To je Hrvatska i toga se ne treba stidjeti, na to treba biti ponosan - istaknuo je Zoran Milanović tijekom predizbornog skupa tzv. Narodne koalicije u srijedu u Zagrebu.

Istog dana, ministar kulture Zlatko Hasanbegović je tijekom gostovanja u Bujici činjenično pojasnio kome i zbog čega treba ta očita i proračunata laž Zorana Milanovića i kome smeta 30. svibnja 1990., dan kada je otpočelo razbaštinjenje jugoslavenskog jednopartijskog sustava i proces stvaranja moderne hrvatske države.

- 30. svibnja 1990. i 5. kolovoza 1995. su jedini istinski temelj na kojem počiva moderna Hrvatska, pobjeda u Domovinskom ratu kao jedina istinska pobjeda. To su notorne činjenice, mnogima smeta. 30. svibnja začet je proces uspostavljanja moderne države Hrvatske, to je jedini pravi Dan državnosti, treba vratiti taj datum iz više razloga i siguran sam da će nova parlamentarna većina pristupiti uređivanju kalendara. To smeta onima koji promiču laž da je Hrvatska stvorena prije 30. svibnja, a znamo da je prije stvorena Jugoslavija - istaknuo je Hasanbegović pojašnjavajući razloge zbog kojih SDP-u smeta 30. svibnja 1990.

Politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić smatra da ovakvim krivotvorinama Zoran Milanović svojim biračima stvara dojam kontinuiteta nesvrstane i socijalističke Jugoslavije.

- Milanović se očito obraća onoj četvrtini biračkog tijala za koje je još pokojni predsjednik Tuđman rekao da nisu željeli neovisnu hrvatsku državu. Njima je nesvrstana Jugoslavija i tzv. samoupravni socijalizam u srcu i Milanović im želi stvoriti dojam da i danas žive u toj tvorevini a ne u neovisnoj hrvatskoj državi, punopravnoj članici NATO-a i EU-a. Kad bi umjesto aktivista SDP-a u tiskovnim i elektroničnim medijima, bilo privatnim ili javnim, imali profesionalne novinare Zorana Milanovića i njemu slične trebalo bi samo upitati koliko je službenih utakmica odigrala hrvatska nogometna reprezentacija od II. svjetskog rata do 30. svibnja 1990. - ističe Zdunić te dodaje kako ne treba biti iznenađen ukoliko ovih dana od Milanovića ili Beljaka čujemo i tezu da je JNA zapravo bila Hrvatska vojska ali "nacionalisti, klerofašisti i ekstremni desničari" toga nisu svjesni.

 

R.H.