Nakon drugog kruga lokalnih izbora, vrh HDZ-a mogao bi raspustiti Gradski odbor zagrebačkog HDZ-a, vođenje gradske organizacije preuzeo bi povjerenik, a novi unutarstranački izbori održali bi se unutar šest mjeseci, neslužbeno doznajemo, tvrdi Večernji list.

Povjerenici bi, prema istom izvoru, mogli biti Mislav Herman, mladi zagrebački HDZ-ovac i liječnik, a možda i Karlo Ressler, Plenkovićev mladi savjetnik.

Raspuštanje zagovara dio ljudi bliskih Plenkoviću koji kažu da bi jedan od argumenata bio taj što je HDZ u vijećima gradskih četvrti u Zagrebu prošao katastrofalno.

-Time bi se odgovornost za loš rezultat u metropoli, koji se najviše veže uz Plenkovićev izbor Drage Prgometa, prebacio i na zagrebački HDZ jer rezultati pokazuju da gradska organizacija ne funkcionira - tvrdi izvor Večernjeg lista.

Raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a ne bi značilo i obračun s Milijanom Brkićem, kojeg se smatra neformalnim vođom zagrebačkog HDZ-a, što nije nelogično jer je Plenkoviću Brkić potreban kao zaštita desnog boka u priči s preslaganjem saborske većine HDZ-a na nacionalnoj razini, navodi Večernji list. Međutim, značilo bi prebacivanje odgovornosti za epizodu s Dragom Prgometom i katastrofalno loš rezultat u Zagrebu.

U zagrebačkoj Skupštini, pobijedi li Bandić u drugom krugu, HDZ će ga vjerojatno podržati, a uvjet će biti da mjesto predsjednika Skupštine pripadne HDZ-u. Osim toga, HDZ bi inzistirao da Bandić realizira projekte s kojima je HDZ izišao na izbore u Zagrebu.

Dio sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a smatra da raspuštanje nije dobar put, niti da će se dogoditi prije nego Plenković presloži većinu ili se odluči na nove parlamentarne izbore.

-Nisam siguran da bi Plenković u Predsjedništvu imao potporu za raspuštanje. Bit će to borba, uostalom i Plenković je odgovoran za rezultat u Zagrebu. Koliko znam, Andrija Mikulić ne misli dati ostavku na mjesto šefa gradskog HDZ-a - poručuju iz zagrebačkog HDZ-a.

Podsjetimo, Drago Prgomet bio je osobni izbor Andreja Plenkovića za HDZ-ovog kandidata  za gradonačelnika Zagreba, izravno nametnut Gradskoj organizaciji HDZ-a.

M.M.