Sudbina posrnulog Agrokora u BiH, koji u svom vlasništvu u susjednoj državi ima niz vrijednih tvrtki očito je od privremenog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić, a preko nje i premijera Andreja Plenkovića, napravila je očito njih mete za prisluškivanje, čime se otvoreno pohvalio i ministar sigurnosti susjedne države Dragan Mektić.

Nije isključena ni mogućnost  da je meta bosanskohercegovačkih službi bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se ne ustručava govoriti o rastućem problemu islamskog radikalizma, što ga službeno Sarajevo sustavno nastoji minorizirati. Štoviše, upozorenje na problem mnogi su shvatili kao udar na sve Bošnjake u državi pa su hrvatskoj predsjednici uvrijeđeno pisale Majke Srebrenice, kao i veliki muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Sigurnosni stručnjak i dekan Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila u izjavi za tportal je, komentirajući ovu temu, kazao da hrvatske službe u protuobavještajnoj zaštiti trebaju te stvari otkrivati i upozoravati osobe koje bi mogle biti meta neke druge države, pogotovo ako se radi o dužnosnicima.

-Takvo ponašanje se ne može opravdati izjavama tipa danas svi sve prisluškuju. Zaštitom komunikacija naših političkih dužnosnika štitite neku vrstu suvereniteta i aktivnosti koje možda nekada i u nekom telefonskom razgovoru mogu biti dosta osjetljive i ako netko ima namjeru otkrivati te podatke da bi obavještajno djelovao prema vama, onda je to ozbiljan problem - smatra Cvrtila.

Činjenicu da su tenzije s BiH u posljednje vrijeme porasle –zbog priče o džihadistima, namjera o izgradi Pelješkog most,a ali i odlučnog stava Hrvatske o potrebi zaštite hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovin, Cvrtila ne smatra razlogom za prisluškivanje najviših dužnosnika Republike Hrvatske.

-Ako neka država ima sumnju da neki pripadnici diplomatsko-konzularnog osoblja druge države na njezinu teritoriju rade neke obavještajne aktivnosti, onda ju se u principu proglasi personom non grata jer je riječ o ozbiljnom incidentu ugrožavanja suvereniteta države, bez obzira na to što će se uvijek reći da to svi rade - naglašava Cvrtila.

Objašnjava da se takav slučaj podiže na razinu incidenta da bi se upozorilo drugu zemlju da je riječ o neprimjerenom ponašanju. Međutim bosanskohercegovački

Istup ministra Mektić, koji se još se hvali time da su prisluškivali Hrvatsku, ocjenjuje ozbiljunim incidentom.

-Riječ je o ozbiljnom sigurnosnom incidentu i moramo zatražiti određena objašnjenja. Prvo vidjeti je li to točno, potom zatražiti objašnjenja od države Bosne i Hercegovine, a to može biti javno i ne mora, i treće – da je to izjavio jedan ministar druge države, ozbiljan je sigurnosni propust u funkcioniranju te države. Ministar obrane Jozo Radoš je svojedobno bio otkrio da prisluškujemo Srbiju pa je tako ugrožena obavještajna operacija u kojoj su sudjelovale službe više država. Nakon Mektićeva priznanja mi ćemo poduzeti sve mjere obavještajne zaštite i više nas neće moći prisluškivati. To nam je na neki način i pomoglo - istaknuo je Cvrtila te dodao da smatra kako se ne radi o takvom tipu incidenta da bismo sada trebali zaustaviti odnose s BiH, mada se to često događa u takvim tipovima incidenata.

Zaključno je istaknuo da je riječ o ozbiljnom incidentu koji treba istražiti te vidjeti koje su eventualno posljedice i što se otkrilo u tim razgovorima dužnosnika, ali i stvoriti sve pretpostavke da se takvo nešto više ne ponovi, piše Tportal.hr

Podsjetimo, saborski Odbor za unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost, zatražio je izvješće SOA-e oko prisluškivanja najviših dužnosnika RH i hrvatskih dužnosnika, te gospodarstvenika o čemu mediji pišu posljednjih dana.

Zbog afere oko prisluškivanja hrvatskih dužnosnika oglasio se i premijer Andrej Plenković kazavši da se čuo telefonski s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danielom Markićem i po povratku iz New Yorka, u kojem se nalazi na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, očekuje njegovo izvješće na stolu.

Istodobno, iz BiH se sve otvorenije upozorava kako u toj državi već duže vrijeme ne postoji kvalitetan nadzor nad radom obavještajnog i sigurnosnog sustava te ističe mogućnost kako je riječ o zlouporabi s ciljem ostvarivanja poltičkih ciljeva jedne stranke protiv jednog konstitutivnog naroda i protiv Republike Hrvatske.

 

M.M.