Komentirajući srbijansku provokaciju s izložbom u UN-u, ratni ministar zdravstva i autor knjige "Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku", Andrija Hebrang, upozorava kako je krivica za to na Republici Hrvatskoj koja nije imala političke volje ispititati i objaviti istinu o NDH i o komunističkim zločinima nakon Drugog svjetskog rata.

-Krivica je na Republici Hrvatskoj koja nije imala političke volje ispititati i objaviti istinu o NDH i o poslijeratnom razdoblju i komunističkim zločinima nakon Drugog svjetskog rata. I na kraju Hrvatska to nema hrabrosti činiti niti danas za Domovinski rat. Što se tiče Jasenovca i političkih zločina svi smo to osudili u Hrvatskoj i o tome nema dvojbe u hrvatskom narodu. Ali istina o Jasenovcu još je duboko zakopana pod zemljom - istaknuo je Andrija Hebrang u izjavi za portal Direktno.

Podsjeća kako su suvremeni istraživači na popisu jasenovačkih žrtava pronašli na tisuće lažnih imena.

-Brojni svjedoci govore da je nakon 1945. bilo pokapanja od strane komunista, a mi to do danas nismo istražili. Upravo zato Srbi mogu orgijati sa svojim lažima kao što su to činili i u doba Jugoslavije. Što hitnije bi trebalo, a pod kontrolom države i međunarodne zajednice, napraviti ekshumacije i dokazati tko je tko u Jasenovcu - naglasio je Hebrang.

Upozorava i na problem žrtava stradalih nakon Drugog svjetskog rata čiji se posmrtni ostaci ni danas ne iskapaju onako kako bi se trebale.

-Godišnje se otkopa jedan do dva lokaliteta, a ima ih po policijskim zabilješkama 940. Ako nastavimo s iskapavanjima današnjim tempom istina o komunističkim zločinima bit će otkopana, a žrtve će dobiti svoje pravo pokopa s ljudskim dostojanstvom za nekoliko stotina godina - upozorava Hebrang.

Dotaknuo se i srpskih zločina u Domovinskom ratu.

-Imamo dokaze da su Srbi pobili osam tisuća hrvatskih civila, a  to sam ja i dokazao u svojoj knjizi. Međutim, to nije istina koja je provjerena na državnoj razini te nije uvrštena u udžbenike i u našu službenu politiku. Umjesto da mi izlazimo s argumentima o srpskim zločinima oni izlaze s izmišljotinama o hrvatskim zločinima. Krivica je isključivo i jedino na hrvatskim Vladama koje su to propustile učiniti - zaključio je Hebrang.

Osvrnuo se i na reakciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova na najnoviju srbijansku provokaciju u UN-u.

-Politička ofanziva bi bila da iskopamo istinu i začepimo usta svim falsifikatorima hrvatske povijesti - zaključio je Hebrang.

 

R.H.