Dan uoči 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, vukovarski se gradonačelnik Ivan Penava obrušio na politiku Vlade i vlastite stranke. Iako nije izravno prozvao HDZ, Penava je kritizirao politiku koalicijskog partnera SDSS-a, na čelu s Miloradom Pupovcem.

Na to je reagirao Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazavši: "Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara." To je jedno lijepo viđenje slobode govora i izražavanja političkog mišljenja; ako si "samo" gradonačelnik, a ne predsjednik vlade, nemoj se petljati tamo gdje ti (prema Plenkiju) nije mjesto, odnosno Penava bi kao gradonačelnik Vukovara "smio" govoriti samo o vukovarskim temama. Čak ne bi smio ni kazati nešto što se tiče Slavonije ili Baranje u cjelini (to valjda "smije" samo župan), a možemo tek zamisliti zgražanje ako bi se Ivan Penava "drznuo" nešto reći o Hrvatskoj u cjelini ili, ne daj Bože, Europskoj uniji.

Plenkovićeve je riječi doslovno ponovio Branimir Glavaš izrazivši svoje čuđenje da se gradonačelnik "jednog relativno malog grada usudi ulaziti u sferu visoke politike".

Kakve Glavaš ima veze s Plenkovićem, osim što je dio većine u Saboru, ili s Penavom i Vukovarom? Je li se Glavaš vratio u HDZ, a da nikomu nije javio? I kako je sad zanimljivo da mediji brže bolje objavljuju što Glavaš misli, a dok nije podržao Plenkovića je bio "ratni zločinac". Kako se u Hrvatskoj stvari brzo mijenjaju...

Opet se ponavlja isti scenarij otprije 3 mjeseca. Penava je najavio prosvjed u Vukovaru i eto se našli "visoki stranački izvori" koji su "dobro upućeni u stranačka pitanja" te su ni manje ni više nego za Jutarnji list "potvrdili ono što se već neko vrijeme nagađa", a to je da iza prosvjeda u Vukovaru stoji Milijan Brkić koji, eto, ruši Plenkovića i njegove "progresivce".

I onda se malo pojačalo "aferu" SMS, štoviše, i neke prostitutke su ubačene u cijelu priču, a vozač je i dalje u pritvoru jer je "odao" tajnu koju nije mogao po zakonu (i položaju) odat, sve zbog belišćanskog "Jamesa Bonda", toliko svestranog i sposobnog, informatičkog "maga" koji nije u stanju pobrisati podatke s računala.

Pitanje je dana kad ćemo u Jutarnjem (jer Večernjak je previše "desno"!) imati prilike pročitati od "visokog izvora iz HDZ-a" koji je "prisan suradnik premijera" da iza Penave (opet?!) stoji Milijan Brkić.

Bilo je i vrijeme. Naime, baš koji dan prije nego li je Predsjednica rastjerala svoje savjetnike i dala prisegu da će vjerno služiti Plenkoviću i Bruxellesu, "afera" SMS je naglo prestala puniti naslovnice tiskanih i drugih medija. Čak je i "Nacional" prestao o tomu pisati. I tako smo skoro 3 mjeseca svaki dan slušali o zaista nepostojećoj "aferi" SMS, dok nitko nije postavljao pitanje o aktivnostima grupe Borg, Martini Dalić i slučaju Agrokor.

Hoće li se sad, kad je Penava prozvao neke ljude zbog zataškavanja ratnih zločina i zaštite počinitelja istih, opet naći neka nova afera ili će se vrli "istraživački novinari" prisjetiti SMS-a, vrijeme će pokazati. Možda ovoga puta neku državnu tajnu oda Brkićev brico ili kumica s place kod koje Vaso kupuje jabuke!

Sigurno možemo očekivati Jutarnji i Nacional te vidjeti njihove oštropere u vrhunaravnim istraživačko-novinarskim podvizima pozivajući MUP ili USKOK da povedu istrage, a o svemu će se potom oglasiti i prvi pendrek u Hrvata, Davor Božinović, i kazati: "Nemam nikakvih informacijama o istragama". Zanimljivo, a baš iz policije cure podaci temeljem kojih nastaju "afere" o Brkiću, koji je s Karamarkom još prije deset godina preustrojio (i pohrvatio) policijski sustav, odnosno funkcioniranje policije.

Strahovlada u rukavicama – tako se može nazvati Plenkovićeva vladavina Hrvatskom.

U ladicama USKOK-a i MUP postoje stotine i stotine tisuća stranica, podataka, izvješća, dokumenata temeljem kojih bi i najlošiji i najbedastiji sudac mogao donijeti osuđujuću presudu za mnoge aktualne ili manje aktualne kako političare, tako i poduzetnike, tajkune, načelnike, gradonačelnike i dalje redom. Sve je to na ledu, jer, istrage "počinju" i afere "nastaju" tek kad se netko suprotstavi Plenkiju i njegovom rastakanju ove jadne naše države, radi ostvarenja nekakvih briselskih ambicija.

To je ta "progresivna", "liberalna", "inkluzivna" politika "novog" HDZ-a, u kojoj samo neki smiju govoriti i izražavati mišljenja, a tko odudara od te "vjerodostojne harmonije" – na vrata mu dolaze USKOK i policija, a ime mu se razvlači po "mainstream" medijima.

 

Mila Marušić