Iako je Vlada sinoć u priopćenju navela da je ministar državne imovine Goran Marićpodnio ostavku nakon razgovora s premijerom Plenkovićem, predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je utvrdio da je Marić donio odluku samostalno.

- Teško mi je govoriti o kategorijama iznenađenja. Nije mu bila lagana situacija i čito je to bila odluka koju je sam donio. Ako je dao ostavku vjerojatno je procijenio da je sazrelo vrijeme za to, kazao je Jandroković novinarima.

Nije htio govoriti o potencijalnim imenima ministara koji će letjeti, ali i ući u Vladu.

- Konzultacije i dalje traju i nemam odgovor na ta pitanja. Ipak, nadam se da bi do kraja ovoga tjedna mogli imati izvanrednu sjednicu Sabora.

O mogućem pokretanju procesa od strane USKOK-a protiv Marića, Jandroković ja kazao da unaprijed nikome ne želi suditi. 

- Za to postoje nadležne državne institucije, zaključio je Jandroković i ušao u zgradu Vlade.

Sudeći prema informacijama iz dobro obavještenih izvora, Goran Marić je odluku o ostavci donio još u subotu kada se sastao s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima, prije negoli je predsjednik Vlade otišao u Dalmaciju na službeni put.

Međutim, teško je vjerovati da je Marić dragovoljno dao ostavku.

- Uz svijest o veličini i značaju državne imovine i spoznaji o nametnutim okolnostima nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet mojoj obitelji. Donijeli smo zakone koji su se suprotstavili poraznoj praksi. Donijeli smo Zakon o upravljanju državnom imovinom, Zakon o zakupu i kupoprodaju poslovnih prostora i u proceduri je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu. Ti zakoni su okončali praksu otimanja državne imovine. Samo na poslovnim prostorima Hrvatska je oštećena više od milijardu kuna. Ti zakoni i nova praksa su uzrok da sam postao meta i uzrok da sam dao neopozivu ostavku, izjavio je Marić na konferenciji za tisak održanoj u ponedjeljak.

Podsjetimo, njegovo ime se jako dugo spominjalo u kontekstu rekonstrukcije Vlade koju zagovara Andrej Plenković.

 

M.M.