Andrej Plenković ne će ostati na mjestu predsjednika HDZ-a, ma što učinio u posljednjoj, godini vladavine ove nakaradne hrvatsko-srpsko koalicije. Može vratiti 30. svibnja kao državni praznik, ali ne će povući ratifikaciju Istanbulske konvencije, može dizati svima plaće do milje volje, ali čemu, kad će s takvom povišenom plaćom svi morati plaćati dugove 3. maja ili Uljanika.

Može čak i pomoći aktualnoj predsjednici da osvoji drugi mandat, ali bi to bi njegov osobni poraz kao i poraz ljudi koji ga okružuju koji predsjednicu na Pantovačku ne žele vidjeti ni pod razno. Može se pozivati na Franju Tuđmana, "ne dopustiti detuđmanizaciju", ali dok daje milijarde mahom protuhrvatskim udrugama, dok financira četnički SNV i "Novosti", dok Hrvatsku gura u "Zapadni Balkan", nitko mu ne vjeruje i ne će vjerovati.

Ostavio je krasnu baštinu kao predsjednik nekoć državotvorne stranke: rasturio je stranku i vratio je u doba kakva je bila za vrijeme Sanadera, tri slova HDZ je nanovo uspio povezati s korupcijom (lex Agrokor), poslao je vijenac povodom obljetnice bitke na Sutjesci (?!), pristajanjem na Marakeški sporazum vezao Hrvatsku po pitanju prihvata migranata, šurujući s Kinezima (Pelješki most) uništio je mogućnost vojno-gospodarske suradnje Hrvatske s Izraelom (čitaj: SAD-om), a time i revitalizaciju Hrvatske vojske te osujetio ministra Krstičevića u toj nakani.

LNG terminal je sve dalje od realizacije, u Schengen nismo ušli, situacija u Vukovaru je na rubu eskalacije, pravosuđe je na razini etiopijskog, zaposleno je još tko zna koliko tisuća uhljeba, odnosno potpuno nepotrebnih državnih službenika, demografska kataklizma poprima biblijske razmjere, Hrvati u BiH su prepušteni na milost i nemilost Dodiku, Šaroviću i Izetbegoviću, dok ih "predstavlja" Komšić.

Svega je ovoga svjesna Plenkovićeva briselsko klika, pa je pojačana i nervoza, jer će možebitna pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na izborima tek nakratko produljiti vlast, odnosno stabilnost vlade do unutarstranačkih izbora.

Zato je razumljivo otvaranje "nove fronte" u vidu najnovije "WhatsApp" afere unutar HDZ-a. Skoro je divljenja vrijedan totalitarni um koji je osmislio kažnjavanje iznesenih misli, a formulirano je otprilike: "Tražit će se reakcija nadležnih županijskih i gradskih organizacija. Po tim grupama često se pišu laži, neke su objave na rubu govora mržnje, i tome treba stati na kraj. I ne radi se samo o grupama, nego će se obratiti pozornost na svaki oblik nelojalnog ponašanja, rekao je Jutarnjem listu sugovornik blizak vodstvu stranke."

Prema pisanju Večernjeg lista, Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku "šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića". To se odnosi i na istupe u javnosti, ali šefa HDZ-a i vodstvo te stranke posebno su zabrinuli tzv. WhatsApp, Viber i Facebook "pokreti otpora" u kojima se piše protiv Plenkovića i odluka vodstva stranke, i to na posebno grub način koji, prema njihovim riječima, zadire u domenu mržnje i prijetnji, navodi isti izvor.

Raspravu na sjednici Predsjedništva, kao i obično, otvorio je Vladimir Šeks koji je, kažu izvori Večernjeg lista, tražio uvođenje cenzure, obračun s neposlušnima i “rezanje glava”.

Cijeli život provevši u Europi, upijajući takozvane europske, demokratske, slobodarske i kakve već ne vrijednosti, mahom briselsko vodstvo ovog odnarođenog HDZ-a se odlučilo za sankcioniranje "zločestih" i neposlušnih članova koji su, naivno smatrajući da smiju uopće išta reći, kamoli nešto što odudara od "stranačkoga kanona", izrazili neke kritike i stavove, uglavnom ironične i satirične naravi s puno cinizma. Dok pojedini republikanski zastupnici u američkom Kongresu glasuju protiv svoga predsjednika (Trumpa), dok konzervativci u britanskom parlamentu glasuju protiv svoga premijera (Johnsona), Plenković bi, po totalitarnim naputcima nelustriranog lika kojeg su službe bivše države vodile pod kodnim imenima, sankcionirao HDZ-ovce koji su izrazili mišljenje u WhatsApp ili Viber grupi?! E pa drugovi, ne ide to tako u demokracijama, čak ni u nazovi demokracijama kakva je hrvatska.

O potrebi sankcija za pripadnike stranke bismo mogli razgovarati kad bi se radilo o medijskom, javnom istupu, kad bi netko sazvao tiskovnu konferenciju i popljuvao Plenkovića i stranačko vodstvo, kad bi netko tko obnaša neku stranačku ili političku dužnost javno podržao nekog drugog kandidata, ili kad bi netko nedvosmisleno narušio ugled (koji ugled?!) stranke kako je to propisano stranačkim statutom. Do tada, mišljenja i stavovi izraženi u praktički poluprivatnim grupama na društvenim mrežama, kojima pristup ima tek izrazito malen broj članova, ta i takva mišljenja i stavovi predstavljaju temeljnu društvenu vrijednost, ali i temeljnu stranačku vrijednost jer se Hrvatska demokratska (!) zajednica, kao i ostale hrvatske stranke, barem formalno, zalaže za pluralnost mišljenja nasuprot partijskom jednoumlju kakvom smo svjedočili u bivšoj državi s jednom jedinom strankom.

Nažalost, nismo daleko od jednoumlja dok drug "Sova" kadrira i upravlja državnim te stranačkim procesima. Gdje je sad nestala ona famozna "inkluzivnost"? Za druga Milorada, koji Republiku Hrvatsku uspoređuje s NDH i prijeti Republici Hrvatskoj sudbinom NDH, ima mjesta u vladi, ali za izrečene kritike u zatvorenoj WhatsApp grupi nema?

Pokušati podvaliti takvu vrhunsku totalitarnu mjeru uz obrazloženje da se "širi govor mržnje" ili "prijeti", pa to je nevjerojatno, da ne kažemo i krajnje drsko. Dakle, netko tko je svoju kritiku stranačkog vodstva zaključio s 5 ili 6 emoticona (smajlovi) širi mržnju i prijeti? Slično kao i onaj tko je ispričao vic o drugu Titu – da taj ruši "samoupravni poredak" i "tekovine NOB-a". Stoga bi vrlo skoro i Plenković mogao zabraniti viceve o sebi. Poglavito na poluzatvorenim privatnim grupama na "WhatsAppu" i "Viberu".

Sanader je završio kako je završio jer je, uspinjući se na vrh gazio sve pred sobom, a dok je bio na vrhu gazio je sve oko sebe, nastojao je sve kontrolirati i sve podrediti svojoj volji, ušutkati sve neistomišljenike. Također, glavni mu je savjetnik bio Šeks. I onda je sve krenulo nizbrdo, a radi se o čovjeku koji se povukao dok je bio na vrhu! Plenković je još samo formalno na vrhu i tek je pitanje vremena kad će otići, a još važnije, koliko će nisko pasti.

 

L.C.