Najavljeni dijalog Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svetim nametnut je iz političkih razloga radi priprema Papina posjeta Srbiji i pomirbe dviju crkava, tvrde u utorak srpski mediji.

“Vatikan čini sve da od kontroverznog Alojzija Stepinca napravi sveca. U tome će neizravno sudjelovati i država Srbija i Srpska pravoslavna crkva, koja sve vrijeme dok se ovaj proces vodi, a počeo je 1998. godine kada ga je Rimokatolička crkva proglasila blaženim – šuti”, piše beogradski Blic.

U povodu odluke Sabora SPC-a prošlog tjedna da započne dijalog sa HBK o Stepincu, izvor Blica kaže da je to “nametnuto zbog političkih razloga kako bi se stvorilo ozračje da Papa posjeti Srbiju”.

Izvor “Blica” iz SPC-a tvrdi da je to pitanje Crkvi nametnula država

“Sve je ovo stvaranje podloge za posjet Pape Beogradu i pomirenje dviju crkava. Povod za ovakvo preispitivanje je stav mnogih vladika, koji ne odustaju od zalaganja patrijarha Pavla da put do Srbije vodi preko Jasenovca, odnosno da, dok se Papa ne pokloni žrtvama ovog logora smrti, pomirenja neće biti. U tom kontekstu će se sagledati i uloga Alojzija Stepinca u zločinima nad Srbima u Hrvatskoj”, rekao je “Blicu” jedan od neimenovanih vladika SPC-a.

Sugovornik “Blica” ukazuje da u slučaju Stepinac postoje “četiri točke oko kojih su srpska i hrvatska strana nesuglasne”.

“Budući svetac za nas je zločinac jer je aktivno sudjelovao u stvaranju fašističke Nezavisne države hrvatske. Za Hrvate je on nacionalni idol koji je postavio temelje hrvatske države i izvukao je iz šinjela Jugoslavije. Mi smatramo da je crkvu politizirao jer se zakleo na vjernost i podršku Pavelićevom režimu. Mi ga smatramo ustaškim zločincem jer je bio inicijator prekrštavanja pravoslavnih Srba i njih 244.000 do kraja 1943. preveo u katoličanstvo. Hrvati to smatraju dobročinstvom jer ih je spasio sigurne smrti od fašista”, objašnjava ovaj vladika.

Unutar SPC-a Stepinca smatraju “odgovornim i za genocid nad Srbima, Židovima i Romima u NDH jer je poticao slanje u Jasenovac”, ali ukazuju kako današnji politički odnosi prevazilaze povijesne činjenice.

“Politika je danas važnija od povjesti. Zbog toga država pritišće crkvu da se ne diže prašina oko Stepinca, a država kao argument navodi da Vatikan nije priznao Kosovo”, objašnjava neimenovani crkveni velikodostojnik za “Blic”.

Povjesničar Milan Koljanin iz Instituta za suvremenu povijest smatra da je “Stepinčeva uloga jasno definirana u mnogim zločinima NDH”

“Stepinac je isticao da je ugrožen opstanak hrvatskog naroda, jasno identificirajući Srbe i Židove kao glavne krivce”, kaže Koljanin.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je prošlog tjedna “prihvatiti dijalog s Rimokatoličkom crkvom, odnosno s Hrvatskom biskupskom konferencijom, u povodu namjere Rimokatoličke crkve da kanonizira kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog u vrijeme Drugog svjetskog rata i službenog vikara oružanih snaga takozvane NDH”.

Kako je priopćeno, Sveti Sinod će, po nalogu Sabora SPC-a, utemeljiti povjerenstvo koje će “razgovarati o Stepinčevoj ulozi u tom tragičnom razdoblju, i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. stoljeću”, a za predsjednika povjerenstva imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

 

M.M.