Režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina, kojemu iduće godine zbog dospijeća velikog dijela dugova te zbog niskih cijena energenata prijeti bankrot, koristi migracijsku krizu za destabilizaciju Europske unije, piše George Soros u autorskom članku koji u ponedjeljak prenosi ljubljansko "Delo"

-Za Putinov režim najdjelotvorniji je način da izbjegne svoju propast to da se pobrine da prije njega propadne Europske unije. Istovremeno, EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i u takvom stanju neće moći održati ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima i poticanja separatizma u Ukrajini - navodi Soros.

>>Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo Hrvatsku za "konvertiranje 30 tisuća Srba na katoličanstvo"

Smatra da podjeljena Europa i protueuropske stranke pogoduju Putinu.

-Podijeljena Europa Putinu bi jako koristila jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima, te protueuropske stranke s kojima je brižno njegovao odnose - smatra Soros.

>>Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije – ispostava u Hrvatskoj (HRT)

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu prijetnju EU-u, pa bi ona morala jedinstveno nastupiti protiv nje budući da je zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" tko će prvi propasti.

-Teško je razumjeti zašto lideri EU-a i SAD-a vjeruju Putinu i njegovim riječima umjesto da ga sude "po djelima" jer se pokazalo da mu se ne može vjerovati, a napadi ISIS-a i njegovo terorističko djelovanje "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, usporediti s ugrozom koja prijeti od Rusije - navodi Soros u članku.

>>Damir Matković: Putinu odgovara uloga zaštitnika progonjenih kršćana

Smatra da intervencijom u Siriji Putin vidi priliku i za raspad Europske unije.

-Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je djelovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsjednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske. No, pogrešno je misliti da se je on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbjeglički val u Europu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku jer u izbjegličkoj krizi vidi priliku kako ubrzati raspad Europske unije - navodi Soros.

>>Hrvatski i europski paralelni svjetovi

Upozorava da se europski političari moraju uhvatiti u koštac s političkom realnošću.

-Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da je ignoriraju. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena nastupiti protiv Putinove Rusije - zaključuje Soros.

 

M.M.