Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u srijedu na plenarnoj raspravi na kojoj je bugarski premijer Bojko Borisov predstavio prioritete Predsjedništva Vijeća EU-a.

Tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem, premijer Borisov će zagovarati četiri prioriteta: budućnost Europe i mladi, perspektiva Europe i povezivanje sa jugoistočnom Europom, sigurnost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Europi, digitalna ekonomija i vještine za budućnost.

Zastupnica Zovko se osvrnula na govor bugarskog premijera Borisova i istaknula je važnost prioriteta bugarskog predsjedanja koji govori o tome kako se ne smije zaboraviti da jugoistočna Europa treba jasnu europsku perspektivu i povezanost s državama članica.

„Održavanje summita u Sofiji u svibnju, po prvi put nakon Solunskog summita 2003. godine kada je dana jasna perspektiva zemljama jugoistočne Europe za daljnje proširenje Unije, ukazuje na činjenicu da Europa počinje ozbiljnije shvaćati sigurnosnu situaciju na jugoistoku Europe. To se dalo zaključiti i iz današnjeg govora premijera Borisova“, izjavila je Zovko.

Zovko se osvrnula i na stanje u Bosni i Hercegovini i navela je kako je Republika Hrvatska najviše  zabrinuta za situaciju koja se događa susjednoj Bosni i Hercegovini, budući da ima najdužu granicu s tom zemljom.

„Pravedno rješenje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini prvi je korak u očuvanju mira i sigurnosti na granicama EU-a prema jugoistoku Europe. Već 18 godina BiH je pod utegom pogrešnih intervencija na izborni zakon i ustav koje su dovele zemlju u „ćorsokak“ i napravile od BiH bolesno dijete pod nadzorom međunarodne zajednice. Jedini učinkovit lijek je u traženju i uklanjanju uzroka bolesti. Sva tri naroda u Bosni i Hercegovini moraju imati jednak udio u njezinom oporavku. Sve drugo je produživanje agonije pred očima međunarodne javnosti - zaključila je Zovko.

 

M.M.