Zračne udare SAD-a, Velike Britanije i Francuske u Siriji podržali su i Turska, Izrael, EU i, Australija, Kanada i Japan poručivši da su opravdani jer onemogućuju sirijski režim u upotrebi kemijskog oružja, dok ih je Iran osudio.

Istovremeno, Kina poziva na mir i suzdržanost. Iran, glavni regionalni saveznik Damaska, upozorio je na regionalne posljedice udara SAD-a, Francuske i Velike Britanije na Siriju odlučno ih osudivši. 

-SAD i njegovi saveznici bez ikakva su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu kemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirije i odgovorni su za regionalne posljedice - objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Iranski vrhovni vođa Hamenei poručuje kako je "napad zločin, a SAD, Velika Britanija i Francuska kriminalci". Iranska revolucionarna garda upozorava, pak, da "slijed događaja svakako neće biti u američkom interesu".

Libanonski Hezbolah odao je priznanje sirijskoj protuzračnoj obrani te poručio da će "američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta".

Izrael je opravdao američke, francuske i britanske udare u Siriji ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja s ubojitim akcijama, kazao je izraelski dužnosnik. 

-Prošle godine američki predsjednik Donald Trump rekao je da će upotreba kemijskog oružja prijeći crvenu liniju. Noćas su pod američkim vodstvom Francuska i Velika Britanija djelovale posljedično. Sirija nastavlja ubojite akcije - dodao je neimenovani izraelski dužnosnik.

Kanada podupire udare protiv Sirije, kazao je premijer te države Justin Trudeau i dodao da odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.

-Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu kemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Gutu - kazao je u priopćenju Trudeau.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozdravi je zračne udare SAD-a, Britanije i Francuske na Siriju izjavivši da je ta operacija poslala poruku sirijskom čelniku Basharu al-Assadu da njegovi masakri neće biti ostavljeni bez odgovora.

-Trebalo je već davno braniti nevini sirijski narod - rekao je Erdogan.

Saudijska Arabija izrazila je potporu zračnim napadima triju zapadnih zemalja na Siriju, ocijenivši da je riječ o "odgovoru na zločine sirijskog režima". Službeni Rijad je izrazio žaljenje što je međunarodna zajednica "ostala nemoćna" i što "nije odlučno djelovala" protiv režima Bašara al-Asada, rekao je jedan dužnosnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi agencija Spa. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tom ocjenom nije iznenađeno.

-Ne iznenađuje da vahabitski režim podržava tripartitnu agresiju na Siriju, posebno nakon predaje njegova terorističkog instrumenta Jaish al-Islama - rekao je jedan izvor iz ministarstva za državnu televiziju.

Pobunjenici se povukli iz Dume

Podsjetimo, pobunjenička skupina Jaish al-Islam, koja je kontrolirala Dumu, postigla je dogovor sa sirijskom vladom i Rusijom o napuštanju grada nedugo nakon navodnog kemijskog napada 7. travnja u kojem su poginuli deseci civila.

Autobusi s pobunjenicima i njihovim obiteljima i civilima koji nisu željeli ostati u Dumi napustili su grad zadnjih nekoliko dana i uputili se na oporbena područja na sjeveru zemlje, kod granice s Turskom.

Vladine snage pokrenule su ofenzivu na istočnu Gutu u veljači, uz potporu Rusije. U ofenzivi je poginulo više od 1.600 civila, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

M.M.