Danska nastoji zaustaviti realizaciju projekta plinovoda „Sjeverni tok 2“ i u parlament su već upućene zakonske inicijative koje omogućuju ulaganje veta, izjavio je danski premijer Lars Rasmussen.

-Naravno, mi smo razmišljali o pitanju plinovoda. Moj stav sastoji se u tome, da taj projekt ima geopolitičke europske implikacije, i sama Danska to ne može riješiti - kazao je Rasmussen.

Danski premijer je, tijekom sastanka s ukrajinskim premijerom Volodymyrom Groysmanom u Kopenhagenu, izjavio kako Danska ne može samostalno riješiti pitanje davanja dozvole za izgradnju plinovoda

- Pitanje Sjevernog toka 2 je nama nužno dovesti na europski stol - rekao je te dodao kako smatra da je nužno izvršiti ozbiljnu analizu svh rizika tog plinovoda i uloge Ukrajine kao tranzitera energenata.

Danska ostaje posljednja od pet zemalja koje nisu dale suglasnost za izgradnju navedenog plinovoda. Kopenhagen se boji sukoba s Washingtonom koji nastoji potisnuti ruski plin s europskog tržišta i zamijeniti ga svojim ukapljenim (LNG) plinom.

Istodobno se Danska boji pokvariti odnose sa svojim velikim susjedom Njemačkom, koja se zalaže za izgradnju „Sjevernog toka 2“, kao tržišnog projekta.

Podsjetimo, odustajanje od „Sjevernog toka 2“, ukrajinska kriza i iranski nuklearni sporazum ključne su točke geoplolitičke bojišnice na kojoj se testira strateško partnerstvo Njemačke i EU-a s jedne te SAD-a s druge strane.

 

M.M.