Hrvatski mučenik i zagrebački nadbiskup, blaženi Alojzije Stepinac ponovno se našao na sudu. Naime, nakon 70. godina Županijski sud u Zagrebu oslobodio ga je, odnosno rehabilitirao, od montiranog komunističkog procesa u kojem je u listopadu 1946. osuđen na 16 godina tamnice, prisilni rad i petogodišnji gubitak građanskih prava za „protunarodni i protudržavni rad“, ali i za suradnju s okupatorom.

To manje-više svi ističu, iako je prava istina da nije želio surađivati s tadašnjom (Titovom) komunističkom vlašću, što mu nisu htjeli i mogli oprostiti.

Hrvatski redatelj Jakov Sedlar, ali i drugi, snimili su i prikazali odlične dokumentarne filmove na ovu temu, ali prije svih, Hrvatska radiotelevizija (HRT) nije ih htjela prikazati ni u kasnim noćnim satima.

Dakle, ova rehabilitacija, koja je izazvala izniman bijes među Srbima, za Hrvate je nešto normalno, ništa senzacionalistički i ništa neočekivano. S njom ili bez nje Stepinac bi ionako za gotovo sve katolike u našoj državi i dalje ostao to što je i bio – svetac.

Županijski sud u Zagrebu rehabilitirao je Stepinca što nije imao pošteno suđenje. Srbi su rehabilitirali četnika, krvoloka Dražu Mihailovića također zbog toga.

Međutim, sad kad se krenulo „u 1946-tu“, onda se na tome ne treba zaustavljati, jer bi to bilo „mazanje očiju“ hrvatskom narodu i to pred – izbore.

Stoga, gospodo i gospođe, drugovi i drugarice, s obzirom da smo mi oduvijek znali da je blaženi Stepinac imao nepošteno suđenje i da je već odavno trebalo donijeti ovakvu odluku, pitamo vas: Kada će ista ili slična suđenja biti održana za desetine tisuća nevinih Hrvata, koje je Titov sud sudio i osudio bez dokaza, čak i bez suđenja? I ne samo njih, već i čitave njihove obitelji! S obzirom da smo sada „saznali“ je da je blaženi Stepinac nevin, kad ćemo saznati tko su bili njegovi progonitelji, odnosno hoće li ruka pravde stići komunističke zločince ala Jakov Blažević i slični, hoće li se na optuženičkoj klupi napokon način pripadnici zloglasne OZNE, KOS-a, Udbe a poglavito istaknuti članovi Centralnih komiteta SK koji su i odlučivali u ime suda i sudaca?

Ako je Stepinac bio nevino osuđeni, tko je za to bio kriv? Nitko!?

Isto pitanje može se postaviti i danas: Kad će početi suđenja agresorima na Republiku Hrvatsku u Domovinskome ratu, od Vukovara, Škabrnje, Voćina, Pakraca, Lipika, pa do Saborskoga?

Očito je da je lako reći da je Stepinac nevin, ali je iznimno teško i gotovo „nemoguće“ uprti prstom imenom i prezimenom u krivce za sva zla hrvatskog naroda u vrijeme komunizma, ali i u Domovinskome ratu!

 

Mladen Pavković