Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u subotu 19. svibnja u 8.30, u Nadbiskupskoj palači, u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, polaganjem vijenca kraj spomen biste fra Bernardina Sokola nastavljen je (nakon svečanog koncerta u Splitu) drugi dio svečane proslave „Dani dr. fra Bernardina Sokola“ u Kaštel Sućurcu. Nakon što su vijence položili Milivoj Bratinčević, prof. dr. Mihovil Biočić i Anja Katalinić, mlada Kaštelanka u narodnoj nošnji, fra Bernardin Škunca, izmolio je odrješenje.

Potom je u Hrvatskoj pošti u Kaštel Sućurcu predstavljena poštanska marka koju je tiskala Hrvatska pošta u povodu 130. obljetnice rođenja fra Bernardina Sokola, hrvatskog svećenika i glazbenika, s popratnom omotnicom, arak i žig od prvog dana. Žig prvoga dana mogao se dobiti 15. i 16. svibnja u poštanskom uredu 10101 Zagreb, a cijela zbirka ima datum izdanja 15. svibnja 2018. Drugi svečani žig u Kaštel Sućurcu imao je čast na prvo pismo udariti dr. sc. fra Bernardin Škunca, a prvo pismo poštom uputio je prof. dr. sc. o. Marijan Steiner, liturgičar i glazbenik. Potom je dr. sc. fra Stipe Nosić, u ime Samostana male Braće u Dubrovniku udario pečat na paket sa svim objavljenim djelima fra Bernardina Sokola.

-Ovo je druga hrvatska marka s likom franjevca koju je izdala Hrvatska pošta, prva je bila s likom fra Andrije Kačića Miošića. – kazao je prigodom predstavljanja Milivoj Bratinčević.

Nakon službenog predstavljena poštanska marke, o njezinom značenju govorili su pravnik Ivan Akrap i filatelist Ivo Pavelin.

Ivan Akrap je kazao, da je Hrvatska pošta prepoznala važnost ovog hrvatskog mučenika i glazbenika fra Bernardina Sokola te ga uvrstila u program izdavanja i otisnula sto tisuća maraka i stavila u upotrebu poštanski žig, o njemu će od danas svaki Hrvat znati i nikad ga se neće zaboraviti…“

Ivo Pavelin je kazao: „Ako neki ma koliki maleni otok poželi biti država izdat će marku, koja mu udara pečat državnosti, kao što mu more ocrtava granicu… Tako je i marka otočić u moru povijesti i zemljopisa prema kojima se mora odrediti. Posebno onda kad povijest počinje iznova, a zemljopis joj se prilagođuje… Prva hrvatska poštanska marka tiskana je 1918. Godine nakon odcjepljenja od Austro-ugarske. Zatim slijede marke od 1941. -1945. Poštanske marke u samostalnoj Republici Hrvatskoj počinju se izdavati 1991. godine. Zračna pošta Zagreb-Dubrovinik“ izdana je 9. rujna 1991. godine tijekom ratne agresije na Dubrovnik. Taj dan hrvatska slavi kao „Dan marke“…Ponosan sam da smo našeg dragog sumještanina i rođaka uz dobrohotnost pošte ugradili tokove filatelije, jer ova mala marka putovat će svijetom i prenositi spomen našeg mjesta i fra Bernardina. On je to zaslužio svojim radom na polju muzičkog stvaranja. Bio je osoba poštovana od svih pa i nekih učenika sa Badije, koje sam upoznao u Zagrebu. Zato se ne veselim samo ja, mjesto i svi Vi koji ste ovdje, nego i franjevačka provincija sv. Jeronima čiji je bi revan, zaslužan i ponosan član.“

Predstavljanje je završilo pjesmom pjesnika Mira Luketina Sarajčeva „Fra Bernardinu Sokolu, mučeniku“ koju je krasnoslovila Mira Marinović Batić i hrvatskom budnicom „Glasna, jasna“ u predivnoj izvedbi Nediljka Nede Kovačeva.

 

Dragica Zeljko Selak