Sud BiH trebao bi sljedeći tjedan odlučiti hoće li potvrditi novu optužnicu Tužiteljstva protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e.

Radi se o novoj optužnici u aferi “Sigurnosne provjere”, koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH. Nova optužnica podignuta je 17. veljače i poslana na potvrđivanje.

Tužiteljstvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, savjetnika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZBiH. Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

S obzirom na praksu Suda u posljednje vrijeme da odbija optužnice koje podnese Tužiteljstvo, pitanje je hoće li nova optužnica biti potvrđena. Potvrda optužnice je velika nedoumica, iako je Tužiteljstvo otklonilo sve nedostatke i poduzelo dodatne istražne radnje.

Saslušani su i novi svjedoci, uposleni u Vijeću ministara BiH. Sud BiH nedavno je Mehmedagića oslobodio po prvostupanjskoj presudi optužbi za zlouporabu položaja u predmetu „BH Pošta“.

 

M.J.