Sudeći prema pisanju agencije Tass, rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo posjet američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj.

Riječ je o besramnom pritisku, stoji u priopćenju, a njegov je cilj isključiti mogućnost ruskog ulaganja u hrvatsku naftnu industriju, što je u suprotnosti s općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje, poručuju Rusi.

-Prema izvješćima tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj senator Christopher Murphy iz Connecticuta nastojao je dobiti od visokih hrvatskih dužnosnika obećanje da neće dopustiti da Ina, vodeća naftna i plinska kompanija zemlje, proda dionice potencijalnim ruskim investitorima u slučaju da prekine suradnju sa svojim mađarskim partnerom (MOL-om) - priopćio je odjel za informiranje i tisak ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se kaže kako je Murphy isto tako pokušao uvjeriti hrvatske domaćine da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje su do sada koristile hrvatske vojne snage.

Podsjetimo, senator Murphy, predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata, posjetio je Hrvatsku prije desetak dana, a s njegovih susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem ured predsjednika i vlada su izdali štura priopćenja da je bilo riječi o jačanju suradnje SAD-a i Hrvatske.

Prenoseći izjave s Murphyjevog bloga mediji su kasnije navodili kako je senator Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu koji bi problem između hrvatske vlade i mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava i budućnosti tvrtke rado riješio otkupom dionica obiju strana.

 

M.M.