Sjećate li se priče o poštenju, nesebičnom zalaganju za interese naroda, demokratizaciji, moralu i etici. Da, bio je to don Ivan Grubišić ili bolje reći projekt zvan don Ivan Grubišić. Sada već poznat kao jedna od većih prijevara na hrvatskoj političkoj sceni.

Projekt Grubišić poslužio je na proteklim parlamentarnim i lokalnim izborima u Dalmaciji. Kome? Računica kaže SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima. Zamišljen kao projekt za jednokratnu uporabu, odnosno kao rješenje za kratkoročno razdoblje. Dok narod ne progleda, Grubišić je trebao osigurati SDP-u vlast u Splitu, ugroziti HDZ-ova kandidata za župana u SD županiji te oduzeti HDZ-u koji mandat na parlamentarnim izborima. Plan se dosta dobro razvijao, realizirane su gotovo dvije trećine plana, ali onda se dogodilo ono što se prije ili poslije moralo dogoditi. Narod je progledao, ispalo je kako naš don Ivan ne živi baš tako pokorno, svećenički, na vidjelo su izašli podaci o brojnim nekretninama, a politička javnost se počela pitati zašto don Ivan tako nesebično podržava SDP u Splitu te kako to da je bio njihov kandidat za župana u SD županiji. I bio je to kraj jednog projekta! Brzo je trebalo smisliti drugi s istim kratkoročnim ciljevima, parlamentarni i lokalni izbori, a zatim potraga za nekim novim zvijezdama.

Nova instant zvijezda je Most nezavisnih listi oko kojeg se okupilo šaroliko društvo od gradonačelnika Metkovića Petrova do bivših članova SDP-a iz Vrgorca koji danas tvore tzv. Nezavisnu listu pa sve do recikliranih kadrova don Ivana Grubišića u vidu aktualnog gradonačelnika Omiša. Ovo šaroliko društvo bez uvjerenja i političkog identiteta spremno je mijenjati političke tabore sve dok ne zadovolji vlastite ambicije koje, najčešće, nemaju granice. Navedeno društvo dobilo je zadatak barem pokušati ponoviti zadatak koji je bio postavljen pred don Ivana Grubišića.

>>Može li koalicija neovisnih u X. izbornoj jedinici dovesti do dodatnog jačanja tzv. trećeg puta?

Na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima trebaju maksimalno oštetiti HDZ u njegovoj tvrđavi, Dalmaciji i X. izbornoj jedinici. Za to im na raspolaganju stoji sva sila lijevih medija na državnoj razini pa čak i neograničeni resursi javne televizije. Zapitajte se kada se u prošlosti dogodilo da javna televizija ili nacionalni medij daje priliku nekom marginalnom čelniku lokalne zajednice od par tisuća stanovnika da iznosi svoju viziju za rješavanje javnog duga, kreditne krize ili drugih društvenih problema? Sve kada bi navedeni lokalni političari bili svjetski priznati gospodarski stručnjaci sa iskustvom u MMF-u ili Svjetskoj banci bilo bi previše.

Interesantno je kako se ovako „napredne“ ideje koje uživaju potporu „naprednih“ ljevičarskih intelektualnih krugova u Zagrebu i Splitu redoviti javljaju u Dalmaciji koja slovi kao HDZ-ovo uporište. Nikako da se ovako „napredan“ projekt javi u Zagorju, Varaždinu, Međimurju ili ne dao Bog u Rijeci. Pa neka samo netko još jednom kaže kako je Dalmacija konzervativna sredina. Napredne ideje, koje ne poznaju ideologiju i stranačku stegu u njoj (Dalmaciji) jave se uoči svakih izbora.

A Mesije, bili oni psihijatri ili bivši golobradi članovi SDP-a, redovito se navedenim vremenskim intervalima rađaju na ekranima HTV-a. I ponovno je središnja misao poštenje, neiskvarenost, moral, etika i, najvažnije, ne isticanje ideološke pripadnosti. Pažljivo pripremljen popis koji služi točno toliko koliko je potrebno kako bi se u nediscipliniranom desnom biračkom tijelu stvorio rascjep i pokupio određen broj glasova. A onda ćemo nakon određenog vremena ponovno morati čitati skandalozne natpise kako naši etičari i (m)oralisti i nisu baš toliko moralni, kako su zaboravili prijaviti par kućica, kako su zapošljavali i urgirali, kako su u koncesiju dobili stotinjak hektara zemljišta itd. Ali, ništa za to, u kuhinjama velemajstora ponovno se sprema nova izborna prijevara, još podlija i još skandaloznija. Samo treba pričekati novi izborni ciklus!

 

Željko Primorac