Uz Dan grada Dubrovnika i blagdana sv. Vlaha, a u organizaciji Hrvatskoga domobrana Dubrovnik, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, u nedjelju, 31. siječnja, u atriju Palače Sponza otvorena je likovna izložba povijesne tematike pod nazivom „Likovna tišina u crvenim zločinima“ autora Damira Kukavice, aktivnog ljetopisca ratne povijesti iz Drugog svjetskog rata.

Riječ je o likovnom ljetopisu stradanja domoljuba, ubijenih svećenika i biskupa, blaženika, generala, vojnika i civila iz ne tako davne hrvatske tragične povijesti, među ostalim, portreti ubijenih dubrovačkih duhovnika i političara na otoku Daksi, kao i posljednjeg gradonačelnika prije ulaska 'tzv-osloboditelja' u grad Dubrovnik podkraj 1944. godine.

Prigodom otvaranja izložbe, priređivač i predsjednik udruge Hrvatskog domobrana Dubrovnik Željko Kulišić je kazao: “Zahvaljujući nevjerojatnim intelektualnom, ali i umjetničkom nervu kojega je Damir Kukavica vjerno ilustrirao tijekom dvadesetak godina stvaranja, dobili smo te žive preslike ljudi koji su poginuli. Svaka slika je dio povijesti i nevjerojatne umjetničke inventivnosti, koja nam otkriva svu surovost komunističkog zlosilja. Autor je rodom iz Imotske krajine, a živi i stvara u Gornjoj Stubici.“

 

D. Zeljko Selak