Suvremeni hrvatski likovni umjetnik,akademski slikar ( i akademski glazbenik) Mihovil Dorotić u posljednje se vrijeme dosta posvećuje jednom iznimnom i vrlo kompleksnom motivu,motivu koji mnogi artisti posebno vole,a to je more.

Dorotić slika obale i otoke Jadrana,koji su mu itekako dobro poznati,posebice otok Brač,nastojeći u svojim uljima i akvarelima zabilježiti onu silnu privlačnost prozirno plavih valova i priobalnih krajobraza,sačuvanu jedinstvenu prirodu,odbljesak ili sjaj sunčanih zraka.

Dorotić vrlo vješto i suvereno slika stvarnu neodoljivost mora,koja ponegdje može izgledati idilično ili blisko idealiziranom prostoru,ali prizori koje vidimo ,doista ostavljaju samo takav dojam, dojam magične ljepote.

U ovome uspješnom ciklusu može se često i zamijetiti motiv privezanih ,većinom posve bijele boje brodica,koje se lijeno i jedva vidljivo ljuljaju,dok se kuće u nizu na obali ogledaju u more,vjrojatno se prisjećajući raznih događaja iz svoga dugog života ali i narogušenih i neprepoznatljivih lica mora.

Dorotićevo more je sasvim prozirno,čisto,mirno i prostodušno,to je more u koje se čovjek može pouzdati,to nije more koje će čovjeka prevariti.

Ciklus morskih motiva Mihovila Dorotića s prepoznatljivim vizurama uz nazočnost atmosfere arkadijskog,pruža iznimno zadovoljstvo gledatelju i budi uzvišene osjećaje.

 

Miroslav Pelikan