Hrvatski članovi EPP izaslanstva u Europskom parlamentu osvrnuli se u autorskom članku, objavljenom u Večernjem listu, na dvije godine hrvatskog članstva u EU. Uvodni tekst predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sadrži ocjenu stanja u Hrvatskoj u povodu druge obljetnice hrvatskog članstva u EU.

-Prošlo je dvije godino od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tim događajem ostvareni su vanjskopolitički ciljevi neovisne Republike Hrvatske, a koje je zacrtao još naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman kada je rekao da Hrvatska mora postati punopravna članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe. NATO-a i Europske unije. Zasluge prije svega treba odati hrvatskim braniteljima koji su obranili našu zemlju, ali i svim Vladama koje su sudjelovale u procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji - istaknuo je predsjednik HDZ-a u uvodnom tekstu.

Smatra da smo pristupanje zajednici najrazvijenijih država Europe i svijeta mogli bolje iskoristiti.

-Puno smo očekivali od punopravnog članstva u Uniji, međutim, na žalost, propustili smo priliku. Mnogo toga mogli smo bolje učiniti i trenutak pristupanja zajednici najrazvijenijih država Europe i svijeta bolje iskoristiti. Posebno smo mogli bolje iskoristiti sredstva koja su nam dostupna i stoje nam na raspolaganju iz europskih fondova. Razlog neuspjehu je nedostatak vizije i sposobnosti sadašnje vlasti u Hrvatskoj. Nismo iskoristili ponuđena sredstva koja bi bila zamašnjak našem gospodarstvu i osigurala brojna radna mjest - prosuđuje Karamarko.

Ocijenio je kako zbog nedostatka vizije i sposobnosti sadašnje vlasti, Hrvatska danas financira razvijene države Europske unije.

-Umjesto toga. Hrvatska danas, kao visokozadužena zemlja financira razvijene države Europske unije, jer u europski proračun uplaćuje više nego što iz njega povlači. Umjesto novih radnih mjesta, deseci tisuća mladih Hrvata napušta zemlju. Na nama je da prestanemo pasivno i pesimistično gledati na situaciju i da svojim vizijama, idejama i rješenjima ponudimo izlaz iz ove neugodne situacije. Moramo skupiti glave, trgnuti se i početi upravljati svojini zemljom. Riješiti egzistencijalna pitanja, otvarati radna mjesta, zaustaviti iseljavanje i svoje obitelji zasnivati tu na vlastitoj zemlji, gdje su to činili naši roditelji, djedovi i bake - istaknuo je Tomislav Karamarko.

Osvrnuo se i na rad zastupnika u Europskom parlamentu.

-Ulaskom u Europsku uniju dobili smo svoje zastupnike u Europskom parlamentu koji odlično zastupaju naše nacionalne interese. To su prepoznali i naši glasači u Hrvatskoj koji su na prošlogodišnjim, drugima po redu izborima za Europski parlament, većinu glasova dali našoj koaliciji predvođenoj HDZ-om. Naši zastupnici u protekle dvije godine, neki od njih i od ulaska u Europsku uniju, a neki izabrani na drugim izborima, pokazali su da se najbolje znaju boriti za nacionalne interese, ali i uvažavati interese Europske unije. Uz znanje koje posjeduju vrlo je važno da u svoj svakodnevni rad ulažu i mnogo ljubavi za svoju Domovinu i svoj narod - upozorio je.

Tvrdi kako je stranka na čijem je ćelu spremna preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom.

-Pred nama su novi izazovi. Spremni smo preuzeti odgovornost za upravljanje našom Hrvatskom i odgovoriti na njih. Zato su naši stranački i izvanstranački stručnjaci, zajedno sa stručnjacima iz njemačkog IFO instituta, više od godinu i pol dana pripremali ozbiljan i detaljan gospodarski program. U njemu su sadržana rješenja za sve navedene izazove i probleme. Njegovom provedbom Hrvatska će postati prosperitetna zemlja, a naši zastupnici u Europskom parlamentu na tom će putu imati ozbiljne i odgovorne zadaće i igrati jednu od ključnih uloga. zaključio je predsjednik HDZ-a.

R.H.