U dvorani Doma športova Vrgorac u četvrtak je održana Klauzura HDZ-a za 10. izbornu jedinicu. Nakon Klauzure, održan je predizborni je skup na kome su čelnici stranaka domoljubne koalicije podržali kandidaturu Rudolfa Grljušića za gradonačelnika Vrgorca.

Kao i na prethodnim Klauzurama - u Slavonskom Brodu i Zagrebu - pokazan je isti domoljubni zanos i pobjedničko ozračje.

Na Klauzuri su se okupili glavni tajnik HDZ-a i čelnik Izvršnog izbornog stožera Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, međunarodni tajnik dr. Miro Kovač, direktorica kampanje Josipa Rimac, voditelji izbornih stožera izbornih jedinica, članovi Predsjedništva, predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija i mnogi drugi.

U dijelu otvorenom za medije predsjednik Tomislav Karamarko održao je govor protkan domoljubnim porukama.

-Zar nije apsurdno da Hrvatska uvozi 70 posto hrane!? A sve se to događa u režiji ove vlasti - koja pokazuje krajnji prijezir, cinizam i nebrigu za ono što se događa u Hrvatskoj. Dok Hrvatska gubi stanovništvo - oni kažu da „to nije istina“. Ne mogu se čak niti dogovoriti koju brojku bi rekli - nitko ih ne može razumjeti. Samo u Njemačku otišlo je oko 50.000 građana. A što je tek s ostalim državama EU? Kanadom ili Australijom? - zapitao se Karamarko.

Osvrnuo se i na problem iseljavanja, zapitavši se što će u budućnosti biti od Hrvatske.

-Mladim ljudima je onemogućen život na selu. Stoga odlaze raditi u gradove! Ali, to je privremena stanica. Za iste poslove u Njemačkoj, Belgiji ili Francuskoj - dvostruko su bolje plaćeni! Što će ostati od Hrvatske? Četiri velika grada, autoceste koje će povezivati ne znamo što, poneka turistička atrakcija… No, tko će ostati živjeti? U zadnje tri i pol godine izgubljeno je 200.000 radnih mjesta. Prvi put Hrvatska ima manje od 1,3 milijuna zaposlenih! Tvrtke su uništene. Mali i srednji poduzetnici ne mogu disati - jer ih uništavaju nerazumnim porezima! Radi li se to svjesno - ili je u pitanju neznanje? U svakom slučaju - niti jedno nije dobro! Novac ne ide u proizvodnju i poljoprivredu - nego u održavanje njihove vlasti. To im je veliki grijeh! Zadužili su državu za 100 milijardi kuna! - istaknuo je Karamarko.

Prosudba rada aktualne vlasti također je bila jedna od tema.

-Koji su rezultati njihova „rada“? Čak 100.000 iseljenih, 330.000 blokiranih, rast gospodarstva - nula posto! Izmišljaju podatke! Ne znaju niti koliki je deficit. Milanoviću je svejedno - 12 ili 18 milijardi kuna. Čude se zašto pričamo o gospodarstvu. Zato što je počela borba za egzistenciju naroda! Oni traže drugi mandat. Ali, kako će pogledati u oči obiteljima čija su djeca otišla u inozemstvo? Svima onima koji su izgubili posao? Koji su morali zatvoriti svoje tvrtke? SDP-u nije teško trošiti novac na razne opsjenare, tzv. PR-ovce koji pokušavaju od nečega što je loše napraviti - dobro. Ali narod se ne može prevariti! Kad se podvuče crta, „rezultati“ njihova rada su pogubni za egzistenciju i budućnost hrvatskog naroda. - kazao je predsjednik HDZ-a, često prekidan pljeskom.

Iznova se osvrnuo na Milanovićevo „ili mi ili oni“.

-HDZ je stranka koja je stvorila i obranila državu - predvođena najvećim Hrvatom 20. stoljeća dr. Tuđmanom. A danas smo pred drugim velikim povijesnim zadatkom - vraćanje digniteta hrvatskom čovjeku, državi, braniteljima… Borba za egzistenciju svakog pojedinca. Hrvatska - to je svaki čovjek koji se danas brine za svoju egzistenciju! Te kako će mu obitelj preživjeti iz mjeseca u mjesec. Pred ovom vlasti morali smo braniti temeljne vrijednosti - dr. Tuđmana, branitelje, Domovinski rat… Naš ideološki okvir je prepun emocija prema Domovini! Kad je u pitanju gospodarstvo - tu nema podjela na Milanovićevo „ili mi ili oni“. To ne može postojati u ovoj napaćenoj zemlji! - poručio je.

Na koncu je ustvrdio kako je u pitanju budućnost mladih generacija.

-Država treba biti u funkciji građana i gospodarstva. Naša zemlja je prevrijedna - da bismo dopustili da se s njom igraju. Zato ćemo pobijediti! Pripremili smo gospodarski program usmjeren na smanjivanje poreznog pritiska - koji uništava one koji otvaraju radna mjesta. Pripremili smo čitav niz poticajnih mjera. Razvojno-investicijski katalog od 50 projekata. Najvažniji od njih su, primjerice, proizvodnja hrane, navodnjavanje i odvodnja... I u Vrgorcu postoji taj problem. Mnogi će, naime, projekti biti financirani iz EU fondova. Nijedna se opozicija nije ovako kvalitetno pripremala za preuzimanje odgovornosti za sudbinu države! Narod je na našoj strani! Vratio se Hrvatskoj demokratskoj zajednici.- zaključio je.

Od nedjelje drugi najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj

Nakon HDZ-ove Klauzure, održan je predizborni je skup a, osim Karamarka i niza HDZ-ovih dužnosnika, nazočili su mu i HDZ-ovi koalicijski partneri, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i Ivan Tepeš, predsjednik HSP dr. Ante Starčevića.

Izrazivši čvrsto uvjerenje da će kandidat Domoljubne koalicije Rudolf Grljušić pobjediti na nedjeljnim izvanrednim izborima u Vrgorcu, Karamarko je najavio da će nakon pobjede HDZ-ove koalicije na parlamentarnim izborima središnja vlast pružati svaku potporu Grljušiću i njegovim projektima za gospodarski oporavak Vrgorca i ostanak mladih na tom području.

Grljušiću je poručio neka se ne obazire na uvrede kojima je izvrgnut od političkih konkurenata u predizbornoj kampanji jer je to, kako je rekao, na žalost, dio ovdašnjeg političkog folklora.

-Ti ćeš još dugo biti u politici, naviknut ćeš na to - rekao je Karamarko 28-godišnjem Grljušiću, dodajući da će nakon nedjelje Grljušić biti drugi najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj.

Baštinici Starčevića, Radića i Tuđmana nasuprot slijednicima Ivice Račana

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je da je došao na ovaj predizborni skup kako bi se demonstriralo zajedništvo stranaka Domoljubne kolacije i pridonijelo Grljušićevoj pobjedi za gradonačelnika Vrgorca.

-Potrebna je pobjeda domoljubne koalicije i na lokalnim izborima u Vrgorcu ali i na državnim parlamentarnim izborima jer Hrvatskoj trebaju radikalne promjene i novi duh patriotizma kako bi se rješavali problemi i zaustavilo iseljavanje posebice mladih iz Hrvatske - poručio je Kosor.

Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš okupljenima je poručio kako Domoljubna koalicija baštini politički svjetonazor Ante Starčevića, Stjepana Radića i Franje Tuđmana, dok njihovi oponenti na čelu sa SDP-om baštine svjetonazor Ivice Račana koji se 1991. izjasnio protiv hrvatske neovisnosti.

-Pobjeda Domoljubne koalicije u Vrgorcu bit će jako važna jer će to biti uvod u veliko pobjedu ove koalicije na parlamentarnim izborima - zaključio je Tepeš.

Završnim predizbornim skupom HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Vrgorca ujedno je proslavljena i 25. obljetnica osnutka HDZ-a u tom gradu.

 

J. Z.