U posljednjih 25 godina svjedoci smo političko-medijskih manipulacija o navodnoj fašizaciji Hrvatske. Ta kampanja u organizaciji domaćih i uvezenih jugofila, i svih drugih neprijatelja hrvatske neovisnosti, znatno je starija od moderne hrvatske državnosti.

Stariji čitatelji svakako će se prisjetiti pisanja Božićevog" Slobodnog tjednika", Pavićevog "Globusa", Štrokovog "Zapada", Pukanićevog "Nacionala" ili satiričnog "Ferala", koji je od prvog do posljednjeg broja bio pod velikim utjecajem jugoslavenskih, ali i nekih drugih, tajnih službi.

Prestankom izlaženja "Ferala", cijela se ta šarolika momčad skrasila u Pupovčevim "Novostima", glasilu Srpskog nacionalnog vijeća, uz rijetke iznimke poput "OPERA-inog" Zorana Daskalovića, koji se skrasio u ministarstvu "SDP-ovog ročnog vojnika" Gordana Marasa.

Protuhrvatska misija "Novosti" financirana iz proračuna

Urednička politika "Novosti", uz značajan trud nekadašnjih "feralovaca", ali i uputama od "tamo preko", posljednjih godina ide tim smjerom da se Hrvatska otvoreno naziva „američkom kurvom“, poistovjećuje ju se s „endehazijom“, Hrvatsku demokratsku zajednicu naziva „fašističkom strankom“, morbidno se izrugiva s katoličkom crkvom, hrvatskm braniteljima i svom nacionalnim simbolima.

Ovakva uređivačka politika odvijala se pune četiri godine uz izdašnu financijsku potporu Vlade Zorana Milanovića na čijim se ključnim pozicijama nalazilo oko 40 posto pripadnika srpske nacionalne manjine.

Samo u 2012. godini Savjet za nacionalne manjine je udrugama i ustanovama srpske nacionalne manjine dodijelio 11 milijuna i 333 tisuće kuna, a od toga Srpskom narodnom vijeću 4 milijuna i 320 tisuća kuna, od čega je preko 84%, odnosno više od 3 milijuna i 630 tisuća kuna utrošeno je za izdavanje tjednika „Novosti“. Uzmemo li ovo kao godišnji prosjek, dolazimo do zaključka da je Milanovićeva Vlada za četiri godine mandata financirala "Novosti" sa novčanim sredstvima u iznosu 12. do 15. milijuna kuna.

Kad se tome doda i kontroverzna dodjela nekretnina u predizbornom razdoblju, kojom je Zoran Milanović namjeravao kupiti Pupovčevu postizbornu političku lojalnost, više su nego očiti razlozi najnovijih udara "Novosti" na ministra Hasanbegovića.

Brkić upozorio na "Novosti"

Za razliku od zastupnika Ivana Kovačićaiz Mosta koji je nakon jučerašnje sjednice Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta kratko i nejasno kazao da će "Most dati svoje mišljenje vezano za to, kao što su dali i stav o gospodinu Ostojiću", glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić javno je otvorio dvojbu o Pupovčevim "Novostima".

-Što su Novosti? Tjednik? Čiji je to tjednik? Nemam pojma zaista. Ja sam vidio raznorazne tipove s kokardama i s ovim i s onim - zapitao se Brkić čiju su izjavu prenijeli skoro svi mediji.

Aktivnosti "Novosti" okarakterizirao je kontaminiranjem hrvatske javnosti.

-Mi smo jasan stav politički izrekli i zauzeli u više navrata i priopćili hrvatskoj javnosti da smo protiv svih totalitarizama, i nacizma, i fašizma i komunizma, i svih ideologija takvog značaja. To nas uopće ne zanima i prestanimo se već jednom baviti prošlošću, prestanimo hrvatsku javnost i građane kontaminirati s onima koji su iza nas. Temelj hrvatske države je Domovinski rat i hrvatski branitelji. Idemo sada razgovarati što treba napraviti da bi Hrvatska sutra bila uređena država i da naša djeca ne bi selila iz ove prekrasne zemlje - rekao je tom prigodom Brkić.

Đikić (ni)je bio u HOS-u

Glavni urednik tjednika "Novosti", koji se iznimno dobro upotpunjuje s aktivnostima Hrvatskog novinarskog društva (HND), gdje dužnost dopredsjednice obnaša Pupovčeva zakonita supruga Slavica Lukić, u čitavom ovom razdoblju je Ivica Đikić, nekadašnji "Feralovac" i pisac službene biografije Stjepana Mesića.

Više od samog uredničkog angažmana Ivice Đikića u "Novostima", čije djelovanje pod njegovim ravnanjem ima sve elemente sadržane u KOS-ovoj operativnoj akciji "Opera", pažnju javnosti privlači činjenica da je Đikić, prema vlastitom priznanju također bivši pripadnik HOS-a..

Na stranicama Slobodne Dalmacije i danas je dostupan Đikićev članak "Napad na dragovoljce", u kome aktualni glavni urednik Pupovčevih "Novosti" na kraju članka čitatelje pozdravlja starim hrvatskim pozdravom "Za dom spremni".

Gledajući ovaj Đikićev tekst iz 2003. u kontekstu najnovijih objava tjednika "Novosti" - kojeg uređuje, ali i njegovih najnovijih optužbi, osnovano se postavlja pitanje - koliko je Ivica Đikić prava osoba da proziva nekog zbog fotografiranja s članovima HOS-a.

Novinarska, ali i ljudska, vjerodostojnost Ivice Đikića u potpunosti postaje upitna ukoliko se sagleda i njegovo demantiranje pripadnosti HOS-u, izrečeno u kolovozu 2012. godine.

- Ja sam rođen u trećem mjesecu 1977. godine, što bi značilo da sam u doba HOS-a bio u 8. razredu osnovne škole ili u prvom srednje. Naravno da nisam bio u HOS-u i nije mi jasno odakle dolaze te optužbe - kazao je Ivica Đikić u izjavi za seebiz.eu u kolovozu 2012. godine odgovarajući na optužbe Veljka Džakule.

Međutim, njegova majka Ljuba Đikić, koja je također novinarka poznata iz nekadašnjeg jugoslavenskog režima, u svojim dnevnicima, demantira sina i kaže da je "mali Ivica" ipak bio u HOS-u.

-Ivica me moli da ide s  njima, ali ja sam neumoljiva, samo mi još to treba! Zar mi je malo što stalno, s nepunih petnaest godina, dežura u HOS-u. Priznaje da je dva puta, bez moga znanja, išao u Šujicu i snimio neke fotografije! Preklinjem ga, molim, ali on ne odustaje, ide na ratišta, među branitelje. Ja stalno provjeravam gdje je, trčim za njim, tražim ga…- objavila je njegova majka Ljuba Đikić u svojim Dnevnicima objavljenim na portalu Tomislavnews.com

(Ne)vjerodostojan  poput Mesića

Svatko tko sagleda Đikićeve osobne sudare sa samim sobom po pitanju detalja iz njegovog osobnog životopisa ali i njegovih osobnih stavova, teško će se oteti dojmu da je riječ o osobi čija vjerodostojnost neodoljivo podsjeća na bezbroj puta pokazanu (ne)vjerodostojnost Stjepana Mesića. Upravo u tom kontekstu potrebno je postaviti dvojbu čiji su zapravo "politički alat" jedan i drugi, tko upravlja njima, tko ih ucjenjuje i zbog čega?

Analizirajući vrijeme vladavine Račanove" trećesječanjske vlade" i Stjepana Mesića, dovoljno se prisjetiti prijetećih pisama 'Generala Hopa' upućenih Mesiću, Račanu, Vesni Pusić, slučaja Levar, podmetnute bombe pod spomenik partizanima na Mirogoju, pod Titov spomenik u Kumrovcu, pred gradskom skupštinom u Zagrebu i zatražiti odgovore od još živućeg Šime Lučina o tim detaljima.

Jednako tako je i sa događajima u vrijeme Milanovićevog vladanja i "ministrovanja" Ranka Ostojića. Četrdeset posto Srba u vlasti, osobe od Pupovčevog povjerenja u Matićevom ministarstvu branitelja, Jovanović u akciji protiv hrvatskog obrazovanja, svastika u Poljudu, Vulin na Jadovnom, četnikovanje u Srbu, Pejnović u DUDI-ju, četničke pjesme u SPC-u, Tomislav Nikolić i Slavko Goldštajn u operaciji zaustavljanja beatifikacije blaženog kardinala Stepinca, ali DORH istražuje Bandića, Kalmetu, Rimac i Mamića, a SOA prisluškuje predsjednicu Republike.

Umjesto istrage o ovim temama, sada nam bivši pripadnik HOS-a prokazuje osobu koja se 1993. fotografirala s pripadnicima postrojbe čiji je on bio član. I naravno, mediji kojima upravljaju nekadašnji izravni sudionici KOS-ove operativne akcije "Opera" od svega ovoga naprave prvorazredan javni događaj a SDP i HNS zatraži ostavku ministra Hasanbegovića.

Svatko tko ima elementarno znanje o sigurnosnim ugrozama ni trenutka neće dvojiti da je vrijeme za žurno djelovanje. Međutim, dvojbeno je je li to trenutno izvedivo bez nadzora ključnih poluga sustava koje još uvijek nadziru ljudi koje su na ta mjesta postavili Zoran Milanović i Ivo Josipović.

 

Josip Zdunić