Tunis i Grčka prestale su biti turističke destinacije, a Egipat je već davno teroristička zona opasna po ljude, turisti su posebno ugroženi.

Za ruske turiste bolji europski hoteli ograničili su broj noćenja, jednostavno su odredili postotak ruskih gostiju u hotelu, ta brojka obično ne prelazi 20 posto. Uljuđeni svijet ne voli natezati sa patetičnim ruskim gostima. Kad se malo bolje pogleda sigurnosna situacija po sredozemnim zemljama, Rusi nemaju kamo na ljetovanje. Ostaje im Španjolska, Italija i Francuska, dakle vizni režim, ali te su zemlje – kako je već spomenuto – uvele „ruske“ kvote u svoje hotele.

Ostala im je samo Josipovićeva i Milanovićeva Hrvatska, naša krasna obala, ali spomenuta dvojica i priraslica Vesna Pusić više ne stanuju u hrvatskoj politici. Zato ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, stara sovjetska operativa mimo svakog diplomatskog protokola i bez suglasnosti Ministarstva vanjskih poslova (tako to oni rade u Srbiji), ili je imao prešutnu suglasnost Vesne Pusić (?), obilazi hrvatske ministre i pokušava ušićariti nekakav poseban status za ruske investitore i kapital. Najviše ga muče vize za ruske državljane, nakon promjene vlasti i još dosta toga; najviše provjera podrijetla ruskog kapitala u Hrvatskoj, jer nema više njegovih sveslavena punih razumijevanja za veliku slavensku dušu.

>>Što je ministar MUP-a Vlaho Orepić dogovarao s ruskim veleposlanikom?

Neće ići, veleposlaniče. Ne zbog predrasuda i neopreznog Vlaha Orepića, koji je prošli mjesec pristao na sastanak s Anvarom Azimovim, nego su se stvari iz temelja promijenile. Dakle opet naglas i još jednom: NEMA JUGOSLAVIJE I HRVATSKA DRŽAVA JE ČLANICA EUROPSKE UNIJE I NATO-a, a Ruska federacija je pod embargom! I što ima ruski veleposlanik s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova raspravljati o „pitanjima suradnji sigurnosnih službi“?!

I to je cijela istina o hrvatsko-ruskim odnosima, zapravo najava da će se dosadašnje ruske investicije u Hrvatskoj ponovno procijeniti, kao i kupljene nekretnine. Posebno će se ispitati bivši vojni objekti na Jadranskoj obali što ih je bivša Vlada u dogovoru s nepoznatim ruskim osobama prodala tvrtkama čije bi vlasništvo ili podrijetlo moglo biti rusko. Jednako tako ispitat će se tko je od Rusa i zbog čega dobio hrvatsku putovnicu, naime državljanstvo, i tko je u Hrvatskoj kapom i šakom dijelio ruskim državljanima hrvatske putovnice. Gotovo je s ruskim obilježavanjem hrvatske obale; izlazom na hrvatsko toplo more i kombinacije s Piranskim zaljevom, Lošinjom, Kuparima... Kad se završi sirijska kriza i građanski rat bit će Rusija zadovoljna ako zadrži Taurus u Siriji, ako Sirije uopće bude. Rusija još uvijek razmišlja sovjetskim umom i ne shvaća da je boljševizam bolest i ta ih je bolest toliko unakazila da ih nitko ozbiljan ne želi za partnera.

>>Višnja Starešina: KOS-ovo proljeće u Sarajevu

Hrvatska pomno prati što ruska peta kolona i Srbi rade u Crnoj Gori i BiH. Upravo to je Hrvatskoj velika škola. Crna Gora je bila popunjena Rusima kako bi se destabilizirala i na taj način spriječio ulazak iste u NATO. Crnomorsko primorje ostalo je kao posljednja ruska nada za Rusko izbijanje na toplo more i o tome je riječ u Crnoj Gori.

Hrvatska ima veliko i loše iskustvo sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, nažalost samo je malo njih prepoznalo Hrvatsku kao svoju domovinu i u Domovinskom ratu priključilo se HV. Nazočnost Rusa u Hrvatskoj samo bi pojačala srpsko-srbijanske tlapnje i političke apetite te dovela do nove srpske agresije na hrvatski teritorij. Zar su svi zaboravili kako je izvedena ruska aneksija Krima; treba li dijeljenjem hrvatskih putovnica Rusima Hrvatska dovesti Dubrovnik, Rijeku ili Istru u sličnu poziciju?

 

L. C.