Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da su hrvatske službe za sprečavanje pranja novca povezane s inozemnim službama i aktivno uključene u rješavanje slučaja Panama Papers.

-Sve naše službe - državne i one koje u Ministarstvu financija kao što je Ured za sprečavanje pranje novca, kao svojevrsni financijsko-obavještajni servis, povezane su i umrežene sa svim ostalim službama Europske unije, ali i onima u preko 150 zemalja svijeta - kazao je Marić u razgovoru s novinarima vođenom na marginama konferencije "Krediti i gospodarski rast".

>>Istražitelji na tragu milijardi skrivenih preko offshore kompanije iz Paname

Istaknuo je da Hrvatska u ovom i svim drugim sličnim slučajevima aktivno sudjeluje.

-Službe postupaju u skladu sa svim procedurama i protokolima, dakle sukladno nalozima koje zaprime, ali i nalozima koje mi tražimo od drugim zemalja i obavljaju analitički dio posla - pojasnio je Marić.

Izbjegao je komentiranje specifičnih i konkretnih elemenata navedenog slučaja.

-Mogu samo reći da sve naše institucije marljivo i odgovorno rade svoj dio posla. Sva međunarodna relevantna tijela koja se referiraju na hrvatske službe, pa tako i Ured za sprečavanje pranja novca, dosad su govorila samo i isključivo u superlativima - istaknuo je Marić.

Dodao je da je teško komentirati koliko se u Hrvatskoj godišnje utaji poreza, ali da se u tom smislu mogu pratiti izvješća Ekonomskog instituta i Državnog zavoda za statistiku o sivoj ekonomiji u kojima se dio odnosi na poreznu evaziju. 

Detalja oko Hrvatske, odnosno konkretnih imena, još uvijek nema - na kartama koje su objavljene s ciljem sistematizacije podataka samo se navodi “3 kompanije, 3 klijenta, 8 korisnika, 22 dioničara”.

>>Državni krijumčari i hrvatsko istraživačko novinarstvo

Podsjetimo, sudeći prema medijskim napisima bivši ministar financija Slavko Linić i riječki poduzetnik Jozo Kalem bili su meta istražitelja zbog sumnji u pranje novca. Međutim, Slavko Linić je u svojim istupima u javnosti  demantirao takve tvrdnje optuživši Zorana Milanovića i Ranka Ostojića za  politički progon.

 

M.M.