Ministar državne imovine Goran Marić kazao je gostujući u Dnevniku HRT-a da ga ni nalazi iz revizorskog izvješća niti sadašnje okolnosti s koncernom Agrokor nisu zatekli svojim ishodima te dodao kako se u ovom slučaju ne može zanemariti institucionalna odgovornost HNB-a i HANFA-e.

-Odavno sam kazao da će slučaj Agrokor biti najsloženiji i najteži gospodarski slučaj u Hrvatskoj od utemeljenja jer već dva desetljeća mnoge stvari sa Agrokorom su gospodarski inverzne, neuobičajene, neprirodne, neživotne - istaknuo je ministar Marić.

Smatra da kada je riječ o financijskom poslovanju i stanju u društvima, onda je isključivo odgovornost na Upravama, na Nadzornim odborima i na vlasniku, govoreći o odgovrnosti za stanje u društvima, ne o kaznenoj odgovornosti. 

-Kao regulatorna tijela institucionalno su odgovorni i HNB i HANFA jer sačinjavaju i vijeće za financijsku stabilnost. Ovdje je doista riječ i o institucionalnim propustima tih dviju institucija kao regulatronih tijela koji su morali pronaći načine i instrumente spriječiti utjecaj na ugrožavanje financijskog sustava RH. Da se pojavi nekoliko desetaka ili 20 i nešto milijardi kuna mjenica bez pokrića u financijskom sustavu, tu je doista odgovornost i jednih i drugih - istaknuo je ministar Marić.

Upozorio je da sadašnja uprava HANF-e nije odgovorno radila svoj posao.

- Kad vidimo gdje je završio bivši guverner HNB-a i kako je završio bivši ravnatelj HANF-a, Ante Samadol, koji je jedini uspio donijetio odluku kontra Agrokora, sve postaje puno jasnije. Sadašnja uprava HANFA-e nije odgovorno radila svoj posao i u tom kontekstu ministarstvo na čijem sam čelu dalo je mišljenje da se izvješće HANF-e za 2016. ne prihvati - zaključio je ministar Marić. 

 

M.M.