Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u razdoblju od 2006. do kraja 2016. godine društvima iz Agrokor Grupe odobrila je 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno svega njih 9.

-U navedenom razdoblju HBOR je društvima iz Grupe Agrokor odobrio 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno 9 kredita. Aktivnih je 16 kredita, koji su odobreni u iznosu od 658,6 milijuna kuna, od čega je dio iznosa također otplaćen, a stupanjem lex Agrokora na snagu preostale obveze proglašene su dospjelima - kaže se u odgovoru HBOR-a na upit Hine te dodaje da su svi kreditni plasmani kvalitetno osigurani, uz zalog na nekretninama i/ili pokretninama.

Krediti HBOR-a kompanijama iz sastava Agrokora privukli su interes javnosti kada su polovinom siječnja četiri tvrtke iz sastava Agrokora - Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – objavile da su u prosincu 2016. dobile 48,3 milijuna eura kredita od HBOR-a radi pripreme izvoza.

To je izazvalo prozivke ministra financija Zdravka Marića da je, premda je znao da je Agrokor u krizi, ipak kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a odobrio kredite tim kompanijama.

Ministar Marić u niz je navrata objašnjavao da se izuzeo od rasprave i odlučivanja o tim kreditima i da je na temelju stručnih službi HBOR-a odluku o tim kreditima donijela Uprava banke, dok je Nadzorni odbor dao suglasnost.

Nakon pritiska javnosti i s političke scene, HBOR je u srpnju objavio tonski zapis sa sjednice NO-a, održane u prosincu 2016., na kojoj se odlučivalo o tim kreditima, a zapis je pokazao da se Marić izuzeo iz rasprave i odlučivanja.

>>

Podsjetimo, potpredsjednik HDZ-a i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  u nedjelju je prozvao Gordana Marasa za pogodovanje Agrokoru.

- Iz dana u dan se čudim „naknadnoj pameti“ bivših ministara o slučaju Todorić. U Agrokoru nisu stvoreni problemi zadnjih godinu dana, nego daleko prije. Ali, sada su svi oni koji su odobravali HBOR-ove kredite Todoriću, kao Gordan Maras prije 4 do 5 godina, došli naknadnoj pameti i čude se da „nešto nije u redu" - istaknuo je Tolušić.

 

 

M.M.