KOLUMNA DAMIRA PEŠORDE - SECIRANJE KAOSA

 

Damir Pešorda: Petokraka

Hrvatsku i nas njene zatočnike, čini se, prati zla kob da se stalno vraćamo na isto, kao u onoj Tinovoj pjesmi: Mi smo išli putem. Put je bio dug./ Kasno opazismo da je taj put krug. Ili, zapravo, kao loši đaci stalno ponavljamo razred. Pripadnici vojske koja nas je prije tridesetak godina nesmiljeno napala jer smo iskazali želju za slobodom i nezavisnošću kada nam se za to pružila prilika, imali su crvenu zvijezdu petokraku na kapama.

Damir Pešorda: Nova pravila, staro licemjerje

Mediji izvještavaju da će autori filmova koji se žele natjecati za Oscara morati ispuniti nove kriterije zadane zbog “poštivanja različitosti i inkluzivnosti”. Tako je objavila Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost koja Oscara dodjeljuje. Nova se pravila svode uglavnom na to da, kako se kaže u naslovu na jednom od ovdašnjih portala, ''nema Oscara za najbolji film bez homoseksualaca, rasne i spolne raznolikosti.''

Damir Pešorda: Veselje se širi na sve strane

Večernji oduševljeno javlja ''Hrvatski istospolni par okončao pravnu bitku: Udomili su dvoje djece!'' Eto, sretno je završila i ta saga, pod Plenkovićevom palicom, čini se, sve slične priče u ovoj zemlji sretno završavaju. Pupovac polako zaposjeda ispregovarana mjesta u vlasti i državnim tvrtkama, kako je krenulo – falit će mu ljudi, projekti lijevih aktivista glatko prolaze kod Nine Obuljen Koržinek, a konačno su i Ivo Šegota i Mladen Kožić dobili dvoje djece.

Damir Pešorda: CIVITAS DIABOLI

Neka vas ne odbije učen naslov jer o ono o čemu ću ovdje pisati obično je i svakom bistrijem oku razaznatljivo, a pisat ću jezikom jednostavnim, nekićenim, tek tu i tamo posuđujući po koju figuru, misao ili prispodobu iz filozofsko-teološkog vokabulara. I pisat ću o državi vražjoj kao kontrapunktu Države Božje – kako nastaje, što ona jest i što trebamo činiti kako bismo joj se suprotstavili.

Damir Pešorda: Žrtve korone

Prema Worldometeru broj žrtava Covida-19 premašio je osamsto jedanaest tisuća. No, tu su uračunati samo oni koji su umrli od zloglasnog virusa ili barem s njim. Ogroman je pak broj onih koji su stradali zbog korone, a da nisu bili čak ni zaraženi. I kako vrijeme bude više protjecalo, taj će broj sve više rasti i u jednom će trenutku premašiti broj onih čije je stradanje izravna posljedica zaraze.

Damir Pešorda: Gusle u magli

Znam, nije u redu krasti čovjeku naslov, i to pokojnom! Ali što mogu kad vidim maglu i čujem gusle iz nje!? Baš gusle u magli, da mi je netko govorio ne bih vjerovao. Da je pokojni Predrag Lucić još malo poživio svjedočio bi tomu kako se njegova vizija obistinjuje i kako iz guste magle glas guslara slavi bratstvo i jedinstvo hrvatskoga i srpskoga naroda.

Damir Pešorda: Umro je Milovan Šibl

Umro je Milovan Šibl, novinar i političar, jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika ranih devedesetih. Iako je završio pravo, Milovan se Šibl cijeli život bavio novinarstvom. Kao sin narodnog heroja Ivana Šibla, koji se razočarao u mladalačke komunističke ideale i približio stajalištima hrvatskog nacionalizma, Milovan je na neki način bio predodređen da se bavi politikom i da se politika bavi njime.

Damir Pešorda: Trtilo

Hrvatsko-srpski odnosi su u uzlaznoj putanji. Milorad Pupovac i Andrej Plenković odlučno otvaraju novu stranicu u povijesti tih odnosa. Plenković je, čini se, na juriš osvojio i do temelja razrušio sve desničarske utvrde.

Damir Pešorda: Šamar s lijeva nije nasilje

Civilne udruge za zaštitu žena i napredna javnost uvijek su imale razumijevanja za nasilje nad ženama ako je počinitelj bio naprednjak ispravnih stavova o pravu na pobačaj, istospolna partnerstva i te stvari, još ako bi žrtva kojim sretnim slučajem bila ''zatucana konzervativka'', onda je nasilje bilo gotovo pozdravljeno kao nužna pedagoška pljuska.

Damir Pešorda: Kinesko stoljeće

Još prije petnaestak godina čudio sam se u jednoj kolumni opsjednutosti vlasti zdravljem svojih podanika, opsjednutosti koja se očitovala kao promidžba zabrane pušenja. Naravno, nije to ostalo samo na promidžbi, nego je diljem svijeta, osobito u tzv. razvijenom svijetu, u zakone utkano mnoštvo zabrana i restrikcija te vrste, a cijena cigareta višestruko je porasla.